Agris.cz - agrární portál

Podle sládka Chramosila počet minipivovarů ještě poroste

1. 2. 2018 | ČTK

Růst počtu minipivovarů v České republice, kterých je nyní už téměř 400, je pro trh zpestřením. Jejich počet poroste i v dalších letech, problémem je ale nedostatek erudovaných sládků se zkušenostmi, řekl dnes novinářům v Brně sládek Ivan Chramosil, který přes 40 let působil v pražském pivovaru U Fleků a nyní je mimo jiné garantem odborné soutěže Pivex.

Po zkušených sládcích je dnes na trhu velká sháňka. Například Chramosil si po ukončení svého angažmá U Fleků dal roční pauzu. V současné době přes rok vaří v pražském pivovaru U Supa, jehož zajímavostí je skleněná varna. Pomáhá ale i v bratislavském klášterním pivovaru a v Úněticích. Podobné to mají i jiní zkušení sládci, které minipivovary vedou jako odborné garanty.

"Lidé si minipivovary pořizují jako módu," uvedl Chramosil. Majitelé minipivovarů si prý kupují vybavení, které například nestačí kapacitou sklepa. "Určitě dojde k tomu, že pár minipivovarů zkrachuje," uvedl Chramosil. Sám ale nechtěl odhadovat, na jakém čísle se počet minipivovarů zastaví. Například v Praze je jich přes 30, v Brně už deset.

Problémem je nedostatečná erudice sládků. Odbornou střední školu v Praze Podskalské ročně vystuduje podle Chramosila do 30 žáků, z toho jen asi desítka se dál snaží dostat na vysokou školu, polovina a část vůbec dělat v pivovaru nechce.

Za sládka se dnes považují i lidé bez vzdělání, mladí podle něj mají velké sebevědomí. "Dnes se bez sebevědomí nedá fungovat," uvedl Chramosil, osobně vítá u mladých lidí v oboru alespoň trochu pokory.

Zmínil také, že sládkovská práce je velice těžká a zabere mnoho hodin v pivovaru. "Kdyby člověk chtěl něčeho dosáhnout, tak by se tam musel nastěhovat," uvedl. On sám považuje za velké štěstí, že prošel několika pivovary a měl ještě možnost spolupracovat s těmi, kteří se řemeslo naučili za první republiky.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 1. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:29