Agris.cz - agrární portál

Independent: V Montréalu začne platit úplný zákaz plastových tašek

12. 1. 2018 | Echo24.cz

Prvního ledna začal v České republice platit zákon, jenž zakazuje rozdávání igelitových tašek v obchodech zadarmo. Druhé největší kanadské město z provincie Québec zašlo ale ještě dál. Po Mezinárodním dni životního prostředí 5. června budou obchodníci za jakékoliv poskytování tašek pokutováni, píše zpravodajský serve The Independent.

Obchodníci tak budou mít ještě čas několik měsíců na přípravu, než vyhláška vejde v platnost. Město Montréal tak chce ze svých hranic dostat jednorázové plastové tašky, které se všudypřítomně povalují na ulicích či v parcích. Kanadské město si od toho slibuje také snížení množství odpadu, které produkuje každý rok.

Jean-François Parenteau, který je členem výkonného výboru města za životní prostředí, je přesvědčen, že o správnosti vyhlášky není pochyb. „Občané Québecu použijí dvě miliardy tašek ročně, přičemž návratnost těchto produktů je 14 procent. Pytle nacházíme na stromech, ale i na jižním pobřeží všude v přírodě,“ řekl Parenteau kanadské rozhlasové stanici.

Zákaz se nevztahuje pouze na malé sáčky, do kterých jde vložit například čerstvé produkty. Podle obchodníků jde o vyhlášku, na kterou si zákazníci rychle zvyknou. „Nemyslím si že by to byl špatný nápad. Lidé se přizpůsobí a naučí se nosit si vlastní tašky,“ řekl majitel obchodu s potravinami v Montréalu Taso Erimos.

Nejde ale jen o kanadské město. Omezit plastové pytle se snaží i v lidnatém New Yorku, ve kterém účtují za každý pytlík 5 centů. V Kalifornii se nachází nejméně 88 obcí, které zakázaly igelitové tašky, včetně Los Angeles či San Franciska.

Město Montréal také zveřejnilo sazebníky za nedodržení vyhlášky. Pokuty se budou pohybovat v rozmezí od 200 do 1000 dolarů za první přestupek (od 4000 do 21 000 Kč) a od 300 do 2000 dolarů za druhý (od 6000 do 42 000 Kč).


Zdroj: Echo24.cz, 12. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:55