Agris.cz - agrární portál

Putin možná povolí reklamu tvrdého alkoholu - kromě whisky

12. 1. 2018 | ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin dnes slíbil novinářům, že popřemýšlí o návrhu povolit v ruských tištěných médiích reklamu tvrdého alkoholu. Rozhodnutí by podle měj mohlo být lékem na prudké snížení příjmů z reklamy. Inzerce by mohla zahrnovat vodku a koňak, nikoliv ovšem whisky.

Stát by se tímto způsobem mohl vyhnout stále novým a novým úlevám, jimiž se snaží situaci tisku soupeřícího s internetem vylepšit. Celní zatížení dovozu novinového papíru se podle Putina snížilo už dvakrát, naposledy z deseti na pět procent.

Putin jako vyhlášený sportovec velkým fanouškem natož konzumentem alkoholu není. Přesto dnes šéfům ruských tištěných médií přislíbil, že se nad možností reklamy tvrdého pití zamyslí. "O co by mohlo jít?" zeptal se podle agentury TASS. "Vodka, whisky, koňak," zněla odpověď. Vodku a koňak Putin schválil, ale whisky je podle něj "úplně špatná".

V Rusku smějí noviny přijímat reklamu jen na pivo a na víno, výhradně ovšem z domácí, ruské produkce. Západní alkohol přitom v zemi z obchodů nezmizel, přestože na sankce Evropské unie a USA Moskva odpověděla zákazem dovozu mnoha druhů potravin. Podle ruských statistik je na 40 procent nabídky vín kryto dovozem, elitní značky tvrdého alkoholu kromě vodky v Rusku soupeře nemají.

Návrhy na zákaz dovozu západního alkoholu se v ruském parlamentu několikrát objevily, naposledy byl jejich autorem loni v létě šéf politické strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov. Kolegové poslanci ale jeho pokus smetli se stolu. "Je to myšlenka možná vlastenecká, ale zároveň nesmyslná. Malých radostí se nikdo zbavovat nebude," komentoval tehdy návrh v deníku Moskovskij komsomolec ruský expert Vadim Drobiz.


Zdroj: ČTK, 12. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:42