Agris.cz - agrární portál

FAO: Světové ceny potravin se loni dostaly nejvýše za tři roky

12. 1. 2018 | ČTK

Světové ceny potravin loni vzrostly o 8,2 procenta a dostaly se na nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Potraviny na mezinárodních trzích nicméně zůstávají téměř o čtvrtinu levnější ve srovnání s maximem z roku 2011. Vyplývá to podle agentury Reuters z vývoje indexu, který sestavuje Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Průměrná hodnota indexu, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, činila v loňském roce 174,6 bodu. To představuje nejvyšší úroveň od roku 2014. V samotném prosinci index nicméně oproti předchozímu měsíci klesl o 3,3 procenta na 169,8 bodu.

Podle ekonoma FAO Abdolreze Abbassiana by v letošním roce měla ceny potravin tlačit vzhůru silná poptávka, kterou podporuje příznivý vývoj světové ekonomiky. "Není důvod se domnívat, že poptávka zeslábne," prohlásil Abbassian. Upozornil nicméně, že zatím nelze předpovědět, jaký bude vliv počasí na sklizeň, která by tak mohla překonat očekávání.

Na mezinárodní trhy s potravinami by podle Abbassiana mohl mít vliv rovněž vývoj cen ropy a rozhovorů o mezinárodním obchodu, například jednání o budoucí podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA).


Zdroj: ČTK, 12. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 17:02