Agris.cz - agrární portál

V částech Bavorska se chystají omezit stavy divočáků kvůli moru

11. 1. 2018 | ČTK

Úřady v některých částech Bavorska se chystají omezit stavy divokých prasat kvůli africkému moru. Zřízena mají být i sběrná místa pro vnitřnosti odstřelených zvířat, informovala dnes rozhlasová a televizní stanice Bayerischer Rundfunk (BR). Hamburk už povolil odstřel divočáků. Čeští veterináři preventivní kroky německé strany chápou, riziko přenosu skrze lidský faktor je možné. Nicméně v ČR je nemoc zatím pouze na Zlínsku, nebezpečí přenosu do Německa je přibližně stejně velké jako například z Polska, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Na boj proti africkému moru prasat se v Německu chystají chovatelé, myslivci i úřady poté, co se v České republice a Polsku vyskytly nové případy.

Úřady v bavorských regionech Dolní Bavorsko a Horní Falc už přijaly preventivní opatření. Například v okrese Neustadt an der Waldnaab už byl stanoven cíl snížit stav divokých prasat, a tím zabránit šíření nákazy. Okresní úřad tu chce mimo jiné zřídit "sběrná místa" pro vnitřnosti poražených prasat. Za normálních okolností je myslivci nechávají jako potravu pro ostatní lesní zvířata.

Kromě toho poskytne bavorská vláda prémii ve výši 20 eur (přes 500 korun) za každé odstřelené nebo nalezené divoké prase, připomíná BR prosincové rozhodnutí kabinetu.

Obavy z rozšíření nákazy panují také v dalších německých regionech. Například podle zemědělských svazů a úřadů ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko už je epidemie afrického moru v Německu jen otázkou času, informoval dnes deník Allgemeine Zeitung.

Úřady v Hamburku, který je samostatnou spolkovou zemí, mezitím povolily odstřel prasat na území přístavního města. "Vydali jsme nařízení o zrušení dob hájení," řekla podle agentury DPA mluvčí hamburského hospodářského úřadu. Opatření by má vstoupit v platnost v pátek.

Německý veterinární ústav Friedricha Löfflera (FLI) v úterý varoval, že hrozba zavlečení moru do Německa je velmi vysoká. Nemoc se do země podle FLI může dostat i v rámci nelegálního obchodování. Nebezpečím jsou také lovecké výpravy do Česka, Polska, pobaltských států, Běloruska, Ukrajiny a Ruska, kde se virus vyskytuje. Účastníci takových cest by proto měli věnovat mimořádnou péči dezinfekci svého loveckého oblečení a vybavení.

"K selhání lidského faktoru v době, kdy jsou otevřené hranice, dojít může. Nicméně v ČR se nemoc stále drží v malém území zhruba 400 kilometrů od německých hranic," uvedl Vorlíček. I do ČR se nejspíš nedostala choroba skrze přirozenou migraci divokých prasat, ale skrze lidskou činnost, například skrze kontaminované jídlo ze zahraničí. V českých chovech se nemoc neobjevila, nemusí tak být riziko kupovat si a jíst české vepřové.

Africký mor prasat není pro člověka nebezpečný, ale divočáky a domácí prasata zabíjí. Vakcína proti viru není dostupná, jedinou ochranou je tak prevence. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou divokých uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína, od té doby byla nemoc nalezena u více než 190 uhynulých zvířat.

zdp drh šeb


Zdroj: ČTK, 11. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 09:21