Agris.cz - agrární portál

Jaké jsou hlavní příčiny zmetání u masného skotu?

9. 1. 2018 | ČSCHMS

Ztráty telat způsobené předčasnými porody či zmetáním jsou něčím, čemu by se rád každý farmář bez tržní produkce mléka v právě probíhajícím období telení vyhnul, neboť v masných stádech, kde je tele jediným produktem chovu, je každý úhyn významnou ekonomickou ztrátou. Ne vždy se to však daří, protože zdaleka ne všichni chovatelé věnují potřebnou pozornost příčinám ztrát a případné prevenci. Existuje mnoho důvodů, proč plemenice o své tele přijde - od obyčejného podklouznutí nebo pádu na vlhkém či hladkém povrchu zimoviště či výběhu, přes genetické vlivy až po výskyt patogenů infikujících březí krávu nebo jalovici.

Individuální nebo náhlé potraty mohou být způsobeny infekční chorobou (výčet hlavních původců viz níže) nebo zraněním během březosti. Rovněž každé onemocnění, při kterém má kráva velmi vysokou teplotu, je zejména pro samice v pozdějším stádiu gravidity potenciálně velice nebezpečné a může rovněž vyvolat potrat. Jakékoliv infekční patogeny, které přicházejí do styku s placentou u gravidní krávy (jalovice) a které způsobují poškození plodu a/nebo placenty, mohou mít za následek zmetání. Pokud dojde k setkání s patogenem na počátku březosti, může být výsledná ztráta embrya zřejmá až tehdy, když se u krávy zjistí, že jsou "prázdné". Několik potratů vyskytujících se v relativně krátkém časovém období může naznačovat, že více krav ve stádě bylo vystaveno infekčnímu vlivu vyvolávající zmetání. Příčinami zmetání mohou být také genetické vady (u abnormálního embrya a/nebo plodu je pravděpodobné vstřebání nebo vypuzení v raném stádiu březosti) či vícečetná gravidita, kdy je pravděpodobnost zmetání rovněž vyšší než u plodu, který se vyvíjí samostatně. V ojedinělých případech mohu být aborty způsobeny také působením toxických látek (např. jedovaté plyny a některé byliny obsahují jedovaté látky) či nevhodné podání některých druhů léčiv (např. prostaglandiny aj.)

Jakoukoliv abortující plemenici je vhodné izolovat, zvláště od ostatních březích plemenic. Vždy je žádoucí určit původce problému - v součinnosti s veterinárním lékařem odebrat vzorek krve a nechat laboratorně posoudit. Pokud máte podezření na toxicitu, vyšetřete krmiva a zdroj vody. Bohužel v některých případech se ani pečlivě provedenou laboratorní diagnostikou nedobereme příčině problému. Každý farmář by měl mít rovněž zavedeny principy hygienických postupů, neboť některé nemoci, které způsobují aborty u skotu, mohou také způsobit těžké onemocnění u lidí. Jakýkoli kontaminovaný materiál (např. po porodu) by měl být hygienicky zlikvidován. Kotce, ve kterých byla ustájena zvířata, by měly být vždy důkladně vyčištěny a dezinfikovány. Chovatelé by měli pečlivě sledovat další březí plemenice a v chovech, kde je řešením vakcinace (BVD, leptospiróza, salmonelóza), by k nim měli po konzultaci s odborníky a posouzení konkrétní situace daného chovu přistoupit, aby zabránili výskytům opakovaných potratů.

Jaké jsou nejčastější infekční původci zmetání? To se můžete dočíst v následujícím přehledu. Některých je naše země naštěstí dlouhodobě prostá (např. brucelóza), jiné se u nás zatím nevyskytují (např. nodulární dermatitida), další jsou díky dlouholetému ozdravování na ústupu (IBR). To však rozhodně neznamená, že by chovatelé měli tyto nákazy pustit ze zřetele. Naopak, udržení dobré nákazové situace v chovu je mnohdy složitější, než se onemocnění zbavit. Je proto třeba důsledně dodržovat všechny zásady biosekurity na vaší farmě.

Bovinní virová diarrhoea (BVD)

BVD může způsobit řadu problémů u stád bez tržní produkce mléka, včetně potratů. Zmetání související s BVD se mohou vyskytnout v jakémkoli stádiu březosti, nejčastěji však v raných fázích. Základem ozdravování od BVD je trvalé odstranění perzistentně infikovaných zvířat (PI), neboť ta jsou zdrojem infekce. Vakcinace je za určitých podmínek způsobem, který může být použit k ochraně stáda. Očkování není však účinné, pokud nejsou PI zvířata odstraněna ze stáda.

Bovinní brucelóza

Česká republika je sice dlouhodobě prostá tohoto prudce nakažlivého onemocnění, v některých částech Evropy se s původcem této nemoci farmáři stále setkávají. Zmetání se obvykle vyskytuje po prvních pěti měsících těhotenství. Placenta a plodové vody uvolněné při otelení jsou vysoce infekční. Zemědělci jsou ze zákona povinni hlásit podezření na výskyt brucelózy.Infekční bovinní rhinotracheitida (IBR) I této nemoci bude díky dlouhodobému eradikačnímu programu Česká republika již velmi brzy prosta. To však neznamená, že by farmáři neměli být v případě IBR obezřetní. Naopak, k udržení dobré nákazové situace je třeba dodržovat zásady biosekurity a v žádném případě z nich neslevovat.

Salmonelóza

Jedná se o nakažlivé onemocnění, která může způsobit potrat od čtvrtého měsíce gravidity. Může také vyvolat další nemoci ve stádu. Může být zjištěna buď z potratovaného plodu nebo placenty nebo vyšetřením krve. Toto onemocnění je obtížně kontrolovatelné, protože mnoho zvířat může být jeho přenašečem, aniž by u nich byly zjevné jakékoliv příznaky.

Neosporóza

Neosporóza u skotu je způsobena parazitem Neospora caninum nacházející se ve stolici infikovaných psů nebo lišek. Při nakažení zmetání obvykle přichází mezi třem a osmým měsícem březosti. Jakmile jsou zvířata nakažena, zůstávají infikována po celý život a může docházet k přenosům neospóry z generace na generaci. Detekovat přítomnost neospóry lze z plodu nebo z krve plemenice. Proti této nákaze neexistuje žádná vakcína. Chovatelé by proto měli být velice obezřetní a měli omezit přístup zvířat a divoké zvěře do prostor, kde dochází ke krmení skotu. Samozřejmostí pak je okamžitě se zbavit infikovaných zvířat.

Leptospiróza

Leptospiróza je způsobena baktériemi, jejichž zdrojem jsou na farmách všudypřítomní hlodavci, především potkani, kteří mohou svou močí znečišťovat uložená krmiva. Také leptospiróza může během březosti způsobit potraty a je jednou z hlavních příčin reprodukčních ztrát u stád bez tržní produkce mléka v zemích, kde se tato nákaza vyskytuje.

Mykotický potrat

Mykotický potrat je vyvolán houbou, která se běžně vyskytuje ve špatně konzervované siláži. Náhlé potraty obvykle přicházejí mezi třemi a sedmi měsíci březosti. Kromě toho může někdy dojít k nákaze i z podestýlky, riziko infekce z tohoto zdroje je však nízké.

Nodulární dermatitida skotu

Nodulární dermatitida skotu (anglicky Lumpy skin disease - LSD) patří mezi nebezpečné nákazy, která rovněž mj. způsobuje aborty. Na našem území se naštěstí zatím nevyskytuje, a proto je vakcinace v ČR zakázána. Původcem onemocnění je virus příbuzný s ovčími neštovicemi, který je přenášen krev sajícím hmyzem. Přenos onemocnění je možný i kontaktem mezi zvířaty a prostřednictvím krmiva nebo vody kontaminované (znečištěné) slinami z infikovaných zvířat.

Trichomoniáza

Původce raného zmetání skotu a sterility u nás i v Evropě. K značnému útlumu však došlo po zavedení umělé inseminace. Stále je však hojně rozšířená v méně vyspělých zemích s extenzivním chovem skotu.

 

Autor: Kamil Malát


Zdroj: ČSCHMS, 9. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:40