Agris.cz - agrární portál

Odborníci dnes budou jednat o africkém moru prasat

5. 1. 2018 | ČTK

Veterináři budou dnes jednat se zástupci ministerstva zemědělství, Zlínského kraje, policie a myslivci o aktuální situaci ve výskytu afrického moru prasat na Zlínsku. ČTK to řekl Petr Majer z tiskového oddělení SVS. Je pravděpodobné, že budou vyhlášena nová mimořádná veterinárních opatření, jež by měla zastavit další šíření nemoci. Jednání se v Praze, případně na dálku formou videokonference, zúčastní i zástupci chovatelských a zemědělských organizací a akademici.

Na konci loňského roku potvrdily testy nemoc u sedmi uhynulých divočáků nalezených mimo vysoce rizikovou oblast nákazy ohraničenou ohradníky. Nemoc se za ohradníky rozšířila poprvé. Veterináři zvažují, že by v katastrech obcí Lípa a Zlín-Kudlov, kde byla uhynulá zvířata nalezena, omezili nebo zcela zakázali odstřel divočáků.

Není také vyloučeno, že budou muset chovatelé v těchto katastrech porazit domácí prasata. Podle posledního sčítání z listopadu loňského roku bylo v dotčeném území 15 prasat domácích. Hovořit se bude i o možném pokračování zásahu policejních odstřelovačů, kteří loni od října do prosince na Zlínsku ulovili 141 divočáků.

Podle Majera se pracovní skupina schází pravidelně, dnešní jednání bylo svoláno již před Vánoci. "Nejde tedy o mimořádnou schůzku, nicméně určitě bude jednání reagovat na nejčerstvější informace," uvedl Majer.


Zdroj: ČTK, 5. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:53