https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rok-2018-bude-pro-sumavu-rokem-pralesu-pred-160-lety-vznikl-boubin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rok 2018 bude pro Šumavu Rokem pralesů: Před 160 lety vznikl Boubín

14.12.2017 10:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Počátek ochrany Boubínského pralesa je v roce 1858, tedy před 160 lety. Ilustrační snímek Boubína.
Počátek ochrany Boubínského pralesa je v roce 1858, tedy před 160 lety. Ilustrační snímek Boubína.
Rok 2018 bude pro Národní park Šumava Rokem pralesů. Hlavním důvodem je výročí počátku ochrany Boubínského pralesa, která začala v roce 1858, tedy před 160 lety. Informuje o tom Národní park Šumava.
 

„K výročí našeho nejznámějšího pralesa se ještě přidá 180 let od počátku ochrany Žofínského pralesa, který se rozkládá v nedalekých Novohradských horách,“ dodává ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

„Pralesy ale nejsou pouze Boubín nebo Žofín. Celá Šumava má stovky hektarů pralesovitých zbytků, o kterých návštěvníci ani nevědí, že jimi třeba procházejí. Osmnáct z nich proto představuje nová kniha nazvaná Pralesy Šumavy. Čtenáři se tak vydají do 14 pralesů rozkládajících se na území národního parku a CHKO Šumava, do Žofínského pralesa a také do tří pralesů Národního parku Bavorský les,“ dodává Hubený.

Ukázka u knihy Pralesy Šumavy
Ukázka u knihy Pralesy Šumavy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava

Kniha Pralesy Šumavy zavede čtenáře na známá místa, jako jsou Prameny Vltavy, Mokrůvku, Boubín nebo Trojmeznou, ale i do pralesů o kterých mnozí vůbec nevědí, že existují – Jezerní skála nad řekou Blanicí nebo Černý les ve vojenském prostoru Boletice.

„Všechny pralesy jsem objevoval díky lidem, kteří jejich zkoumání mnohdy věnovali velkou část svého života a znají je velmi dobře. Čtenáři tak nebudou mít jen zážitek z popisu pralesů, ale dozvědí se celou řadu úplně nových poznatků o tom, jak to v pralesích funguje,“ představuje knihu její autor Jan Dvořák, který pracuje jako tiskový mluvčí parku.

„Důležitou součástí celé knihy jsou fotografie Tomáše Čamry. Ten dokázal zachytit krásu nejcennějších částí Šumavy jedinečnou formou a díky němu lidé uvidí jak nejzajímavější zákoutí šumavských pralesů, panoramatické pohledy tak i noční fotografie,“ doplňuje Jan Dvořák.

Kniha Pralesy Šumavy, která bude k dostání v e-shopu na www.npsumava.cz a ve všech informačních střediscích a návštěvnických centrech Správy Národního parku Šumava, symbolicky zahajuje Rok pralesů na Šumavě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist