Agris.cz - agrární portál

Policejní odstřelovači ulovili na Zlínsku 137 divokých prasat

14. 12. 2017 | ČTK

Policejní odstřelovači ulovili v oblasti nákazy africkým morem prasat na Zlínsku 137 divočáků. Do odstřelu prasat se zapojili před zhruba dvěma měsíci. V minulém týdnu ulovili 25 divokých prasat, sdělila dnes ČTK mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová. Ve vysoce rizikové oblasti nákazy, která je lemovaná ohradníky, se podle odhadů pohybuje ještě několik desítek kusů černé zvěře.

Policisté tak budou v odstřelu pokračovat, jejich zásah je předběžně naplánován do konce ledna příštího roku. "Opakovaně žádáme veřejnost o striktní dodržování zákazu vstupu do míst, kde bude lov probíhat, a to s ohledem na bezpečnost, která je pro nás prioritní," uvedla Kropáčová.

Odstřelovači divočáky loví v 18 honitbách. Do terénu vyrážejí především v noci. K lovu využívají odstřelovací pušky doplněné tlumiči, zařízením pro noční vidění a termovizí. Odklízení zastřelených divočáků mají na starosti veterináři spolu s myslivci a hasiči.

Nasazení policie do boje s africkým morem prasat schválila vláda v září. Nákaza není nebezpečná pro člověka, kromě divočáků však zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených v červnu na okraji Zlína. Od té doby byla laboratorními testy choroba potvrzena u téměř 190 uhynulých, ulovených či odchycených zvířat. V polovině července stát nařídil intenzivní lov divokých prasat na celém území ČR, v ohnisku nákazy povolili veterináři jejich odlov v září.


Zdroj: ČTK, 14. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:51