Souhrn událostí uplynulého dne 13. 12. 2017

Jurečka upozornil, že africký mor prasat se v Evropě dál šíří

Nákaza africkým morem prasat se šíří v Polsku, na Ukrajině je několik desítek kilometrů od slovenských hranic. Po dnešním jednání ministrů zemědělství zemí EU na to v Bruselu upozornil český účastník schůzky Marian Jurečka.

Ceny vajec astronomicky rostou. Může za to vybíjení chovů kvůli fipronilu

Ceny vajec raketově rostou. Oproti loňskému roku tato potravina v listopadu zdražila o 60 procent, jen mezi říjnem a listopadem pak cena vzrostla o 37,8 procenta, uvedl v týdnu Český statistický úřad (ČSÚ). Za zdražováním vajec podle expertů oslovených Novinkami stojí letní fipronilová aféra a následující vybíjení nosnic.

Pokus s hnojením malých douglasek prokázal příznivé účinky

Ačkoliv středoevropské lesy nejsou původním domovem douglasky tisolisté, tento statný jehličnan postupně nachází své místo i u nás. Pro lesníky může symbolizovat naději, že částečně nahradí méně odolný smrk ztepilý, a to navzdory své nepůvodnosti v Evropě.

Evropská komise prodloužila licenci pesticidu glyfosát o pět let

Evropská komise dnes prodloužila licenci na používání kontroverzního pesticidu glyfosát o pět let. Učinila tak tři dny před vypršením dosavadního povolení, a to po souhlasu zástupců členských zemí Evropské unie z konce listopadu.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info