Agris.cz - agrární portál

Ředitel Bohemia: Čekali jsme rychlejší přesun k sušším sektům

6. 12. 2017 | ČTK

Spotřeba šumivého vína v Česku by mohla v budoucnosti stoupnout na dvojnásobek současného stavu. Nyní činí kolem 1,5 lahve na osobu a rok, například v Německu to je však pět lahví o objemu 0,7 litru na rok. Na setkání s novináři to řekl Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt, největšího výrobce sektů a vín v Česku. Skupina očekává letos o několik procent vyšší prodej než loni, kdy prodala 28,5 milionu lahví sektů, šumivých nápojů, tichých vín a lihovin.

Češi pijí hlavně demi-sekt v poměru tři ku jedné vůči sušší brut variantě. "Český spotřebitel je velmi konzervativní. Čekali jsme rychlejší příkon ke kategorii brut," uvedl Beránek. Kategorie demi je podle něj synonymem českého sektu - například před desetiletím šlo o poměr 80 ku 20. Spotřebitelé ze západní Evropy podle něj právě více než v Česku dávají přednost suchým šumivým vínům. Příliš se v ČR neprodávají ani sladké varianty, které se pijí více na Slovensku.

Prodeje a spotřeba sektů se v ČR stále zvyšují. Zatím však nepřekonaly rok 1999. Tehdy ale šlo podle ředitele o to, že obchodníci jej nakoupili více, než ve skutečnosti spotřebovali. Dohromady se spotřebou v roce 2000 šlo podle něj naopak o dva průměrné roky. Letos by ale mohlo dojít k překonání tohoto prodejního rekordu, rozhodnou prosincové prodeje.

Skupina Bohemia Sekt začne v příštím roce budovat středisko na zpracování hroznů ve své firmě Víno Mikulov v Mikulově na Břeclavsku. Velká investiční akce za 150 až 180 milionů korun bude rozložená do tří let, tedy až do roku 2019.

Skupina dlouhodobě investuje desítky milionů ročně, letos se bude blížit 100 milionům korun. V příštích letech počítá ještě s vyšší částkou. Desítky milionů korun dal letos podnik do rozšíření a nákupu vlastních vinic, jichž má teď 520 hektarů. Letos vysadil 40 hektarů nových vinic a k tomu získal na přelomu loňského a letošního roku 21 hektarů už plodných vinic. Do roku 2023 je chce rozšířit alespoň na 700 hektarů.

Druhou největší letošní investicí po vinicích byl nákup a instalace sedmi velkokapacitních kvasných tanků na výrobu sektů ve Starém Plzenci. Každý má objem 150.000 litrů, takže se celková kvasná kapacita zvýšila o více než desetinu.

Beránek dlouhodobě uvádí, že sekt je barometrem spotřebitelské nálady. "Ekonomice se daří, což je znát i na maloobchodních tržbách, růstu spotřebitelské důvěry, ale také na prodeji sektů," řekl Beránek. Už od ledna musela firma zavést částečně dvousměnný provoz, což dříve nebylo. A odpolední směny pokračují i ve druhém pololetí, dodal Beránek.

Skupina Bohemia Sekt očekává letos mírně vyšší prodej než loni. Prodeje za deset měsíců vzrostly, ale celkové odhady podle Beránka ztěžuje fakt, že za poslední dva měsíce prodá skupina 30 procent celoroční produkce.


Zdroj: ČTK, 6. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 05:49