Agris.cz - agrární portál

Veterináři: Registrace pro prodejce kaprů je pouze elektronická

6. 12. 2017 | ČTK

Prodejci vánočních kaprů mohou letos registrovat svá prodejní místa pouze elektronicky, upozornila dnes v tiskové zprávě Státní veterinární správa (SVS). Loni bylo prodejních míst zhruba 2300, stát zjistil závadu u 2,5 procenta z nich.

"Jednou ze základních povinností, kterou musí prodejci vánočních kaprů splňovat, je nahlásit minimálně sedm dní před zahájením prodeje kde a kdy hodlají prodávat. Letos poprvé bude ke splnění této povinnosti sloužit výhradně on-line formulář na internetových stránkách SVS," uvedli veterináři.

Loni veterináři nejčastěji zjistili pochybení právě kvůli nenahlášení prodejního místa. Další chyby byly kvůli dodržování čistoty nebo kvůli chybějícím dokladům o původu zboží.

Prodejci musí dodržovat řadu nařízení, například v kádích musí být stále čerstvá protékající voda a nádrže nesmí být přeplněné. Jestliže prodejci ryby také zabíjejí, musí dbát na hygienu. "Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny závady a také prodejci zcela noví," upozornili veterináři.

V letošním roce vláda schválila dočasnou výjimku z elektronické evidence tržeb pro předvánoční prodejce ryb.

Spotřeba ryb v Česku podle Českého statistického úřadu předloni loni klesla o 7,5 procenta na 5,1 kilogramu, přes státní kampaně na větší spotřebu ryb.


Zdroj: ČTK, 6. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:46