Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR zrušily osm z 52 soutěží z lesnického tendru 2018+

6. 12. 2017 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zrušil osm z 52 soutěží z miliardového lesnického tendru 2018+. Ve třech případech se do soutěže přihlásil jen jeden uchazeč, ve zbývajících pěti nebyl podnik spokojený s nabídnutou cenou. Zrušené soutěže se budou opakovat. Tři soutěže již podnik znovu vypsal, u pěti jednotek, kde byly nabídnuty nízké ceny, je připravuje. ČTK to dnes řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Odhadovaná hodnota tendru 2018+ byla 2,8 miliardy korun, objem dřeva k těžbě byl 5,1 milionu metrů krychlových. Podle předběžných výsledků byla vítězem tendru firma Uniles ze skupiny Agrofert, která dala nejlepší cenovou nabídku na deseti z 52 soutěžených jednotek. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi, tendry se týkají zhruba pětiny území a práce jsou na pět let.

V polovině listopadu Lesy ČR také vypsaly náhradní tendry na jednotkách, na nichž jim lesnické firmy předčasně vypověděly smlouvy ztrátové v důsledku lesních kalamit. Nabídky firmy mohou odevzdávat do 3. ledna. Nové smlouvy by se měly uzavírat v březnu.

V náhradním tendru, který je nazvaný Březen 2018+, je v nabídce 109 zakázek na lesní práce v celkovém odhadovaném objemu 3,9 miliardy korun. Souhrnný objem dřeva k těžbě je asi 8,7 milionu metru krychlových. Mezi 109 soutěžených zakázek podnik zahrnul i tři zrušené zakázky z aktuálně hodnoceného pětiletého tendru 2018+.

Firmy Lesům ČR začátkem října vypověděly 76 procent kontraktů na lesnické práce, prodej dřeva a těžbu. Ze 127 dotčených územních jednotek ke konci letošního roku skončí smlouvy na 96. Do nalezení nových partnerů Lesy ČR na dotčených jednotkách zajistí těžbu zejména prostřednictvím veřejných aukcí.

Možnost ukončit smlouvy bez sankce k 31. prosinci 2017 daly Lesy ČR firmám na základě usnesení vlády z 25. září. Firmy se tak mohly zbavit pro ně ztrátových dlouhodobých smluv. Ztráty začaly firmy vykazovat, když kvůli nadbytku dřeva na trhu z větrných a kůrovcových kalamit začaly klesat ceny dřeva. Firmy přitom musely při platbách Lesům ČR vycházet z cen, které nabídly v soutěžích v minulých letech v době stability cen.

Firmy ve státních lesích pracují na základě pětiletých tendrů, které jsou každý rok vypisovány na pětinu území Lesů ČR. Vypovězené kontrakty se týkají smluv, které měly končit postupně k 31. prosinci 2018, 2019, 2020 a 2021.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že kdyby Lesy ČR trvaly na smlouvách, mohlo by to mnoho firem přivést do existenčních problémů s velkými dopady na zaměstnanost a stabilitu sektoru. Připustil, že předčasné ukončení smluv bude mít negativní dopad na zisky podniku.

 

Autor: Zdeněk Rychtera kš


Zdroj: ČTK, 6. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:04