Agris.cz - agrární portál

Itálie zažila letos nejsušší rok za více než dvě stě let

5. 12. 2017 | ČTK

Letošní rok se do italské historie zapíše jako nejsušší od roku 1800. Informovala o tom dnes agentura ANSA s odvoláním na národní výzkumnou radu (CNR). Podle této státní organizace pršelo letos asi o třetinu méně než v předchozích čtyřiceti letech. S extrémním suchem se letos potýkalo také Španělsko či Portugalsko. Všechny tři země vyhlásily letos na částech svých územích kvůli suchu stav nouze.

Od prosince 2016 zaznamenali meteorologové až na tři výjimky (leden, září a listopad) každý měsíc pokles srážek o více než třetinu ve srovnání s průměrem období 1971 až 2000. V šesti měsících bylo srážek dokonce o více než 50 procent méně.

Také Španělsko bojuje s extrémním suchem, které je podle tamních médií zatím nejhorší od roku 1995. Nejhorší je situace na jihu země. V Portugalsku bojují s nebývalým suchem na 90 procentech území. Obě země projednávají v parlamentech opatření, která mají pomoci zemědělcům. Ti tak utrpí v důsledku sucha miliardové ztráty.

Ne všichni producenti v zemědělství ve Španělsku ale na sucho jen žehrají. Například španělští vinaři budou mít letos méně vína, ale bude podle nich kvalitnější. Obojí se promítne na vyšších cenách. "Vysoké teploty a sucho způsobily rychlejší zrání, takže se sklízelo dříve. Víno bude více alkoholické a kvalitnější," řekl listu El Mundo šéf společnosti Corporación Vinoloa Antonio Camacho.


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 07:10