Soumrak malých provozoven. V Miloticích vznikl obchod jen díky dotaci obce

Každý rok končí v Česku na 300 malých obchodů. Aby ty zbylé udržely obce v provozu, musejí je často dotovat ze svého. To je i případ Milotic nad Opavou, kde se poslední obchod uzavřel před osmi lety. Nyní se zde opět otevírá.

Lidé z Milotic nad Opavou předtím museli kvůli nákupům jezdit do osm kilometrů vzdáleného Bruntálu. Podle zjištění České televize (ČT) to byl problém hlavně v zimě. Nový zdejší obchod, který má v nabídce základní potraviny i kosmetiku, bude otevřený každý den, zjistila redaktorka ČT Lucie Botorová.

Obec dům, ve kterém nyní funguje prodejna a kde je umístěna rovněž i klubovna, zakoupila a zrekonstruovala za 2,2 milionu korun. 

Sehnat ale do Milotic nad Opavou provozovatele obchodu, byl problém. Podle starosty obce Jana Palupčíka (Nezávislí) se oslovení zájemci včetně zástupců některých obchodních sítí ptali, kolik žije v lokalitě obyvatel. „Jakmile jsme řekli, že 400, ani už neodpověděli,“ dodal.

Majitel podniku v Miloticích nad Opavou má v okolí již čtyři obchody. Obec se s ním dohodla na pronájmu za symbolickou jednu korunu. „Soukromníkům se nyní těžko podniká,“ uvedl nájemce obchodu Ngo Hoang Phuang s tím, že překážky vidí na straně EET i ve zvýšených mzdách.

Za posledních dvacet let v Česku skončilo na 6 tisíc obchodů. „Provozujeme asi 2700 prodejen, a prodejen, které jsou ve ztrátě, nebo kterým hrozí uzavření, je až 1000,“ uvedl Lukáš Němčík, mluvčí skupiny COOP s tím, že uzavírání provozoven je až tím posledním, co by firma chtěla dělat. 

Ministerstvo zemědělství navrhlo, aby stát dotoval při splnění určitých podmínek zajištění potravinové obslužnosti obcí jako veřejnou službu. Návrh je teď v připomínkovém řízení.

V okolí Milotic je v provozu obchod jen v sousední Razové, jinde jsou zavřené. A podobná situace mimo jiné panuje také v okolí Bělotína.

„V případě malých obcí, dle našeho názoru, by dotace měly směřovat tam, kde si obce nemohou samy pomoci, prioritou by měla být veřejná infrastruktura, vytváření podmínek pro podnikání,“ sdělil David Koppitz, zástupce náměstka pro řízení sekce regionálního rozvoje ministerstva pro místní rozvoj.

AUTOR adr

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info