Agris.cz - agrární portál

Plzeňský Prazdroj učí v Londýně pít Brity pivo s pěnou

4. 12. 2017 | ČTK

Jedenašedesátiletý Václav Berka spojil s pivem a Plzeňským Prazdrojem celý svůj profesní život, teď se ale vydal na jednu z nejobtížnějších misí: změnit způsob, jakým Britové pijí pivo. A ještě před tím změnit způsob, jakým hostinští a výčepní pivo čepují. Tedy s pěnou, řádně chlazené a co nejčerstvější.

"Je to trochu jako boj s větrnými mlýny," posteskne si a usrkne z čerstvě natočené sklenice v londýnské restauraci Duck and Rice (Kachna s rýží). Ještě před tím sfoukne hlavní obchodní sládek z Plzně na svém půllitru asi tří nebo čtyřcentimetrovou pěnu.

"O tu pěnu vedeme se zdejšími výčepními věčný boj. Chrání totiž pivo proti chuťovým změnám a má-li si zákazník náš nápoj vychutnat se vším všudy, pivo se bez ní prostě neobejde," vysvětluje Berka. Zastávka v londýnské Soho je už čtvrtou štací na pravidelné inspekční cestě po hospodách a restauracích po Británii. Od středy stačil zkontrolovat i dvě hospody v Manchesteru a po dnešní zastávce v dalších londýnských výčepech se vrací zpět do Plzně.

Plzeňský Prazdroj vyveze ročně do zahraničí 800.000 hektolitrů ležáku, z toho 30.000 míří přes Lamanšský průliv do Velké Británie. "Primárně se tu zaměřujeme na kvalitní a prémiové provozovny, kde můžeme dodávat kvalitní a nepasterizované pivo," dodává marketingový manažer pivovaru Luděk Baumruk.

Plzeňský Prazdroj vstupuje na britském trhu do tvrdé konkurence. Velký podíl tam má tradiční anglické nekvašené pivo známé pod označením "ale". Na trh ležáků se pak derou značky z celého světa. Ve srovnání s tradičním způsobem čepování ve střední Evropě se v anglických hospodách podává pivo přesně na míru (jedné pinty, tedy 0,47 litru) ve sklenicích bez pěny, s vyšším obsahem alkoholu a větším obsahem kysličníku uhličitého. Mají tedy zdánlivě větší říz a podíl alkoholu se u nich pohybuje kolem pěti procent.

Prazdroj dodává do dvacítky vybraných hospod a restaurací v Británii, které disponují tanky dodanými pivovarem. Pivo z Plzně dorazí za 24 až 48 hodin. Během transportu se hlídá stálá teplota kolem tří stupňů Celsia. Do chvíle, než se v Londýně začne stáčet do sklenic nepřijde prakticky do kontaktu s kyslíkem, aby zůstala zachována jeho původní chuť.

"První kontakt s okolním prostředím má naše pivo až tehdy, když otevře výčepní v Londýně pípu. Zákazník ho tedy dostane ve stejné kvalitě a stejně čerstvé, jako by seděl přímo u nás v plzeňském pivovaru," podotkl Berka. Pivo by podle něj nemělo být v tancích skladováno déle než týden. I na to se soustředí při svých inspekčních cestách. Na masívních měděných nádobách i na obou výčepech v Duck and Rice je zřetelně velkými číslicemi uvedeno datum, kdy z nich začalo proudit české pivo k místním zákazníkům.

Berka, který zastupuje třetí generací sládků ze stejné rodiny v Plzeňském Prazdroji, obavy z odchodu Británie z Evropské unie nemá. I když to může znamenat zdržení dodávek na hranicích při proclívání a případně i tarify na dovoz alkoholických nápojů do Spojeného království, pokud Brusel s Londýnem neuzavřou smlouvu o volném obchodu.

"Vyvážíme do spousty zemí mimo Evropskou unii, rozhodující bude kvalita," dopije plzeňský sládek v londýnské Soho testovací půllitru a požádá číšníka, aby mu přinesl účet.

Ivan Kytka spr


Zdroj: ČTK, 4. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 13:17