Agris.cz - agrární portál

Chovatelé z rizikové oblasti u Zlína už porazili většinu prasat

1. 12. 2017 | ČTK

Chovatelé žijící ve vysoce rizikové oblasti nákazy africkým morem prasat na Zlínsku už porazili 13 prasat domácích ve 12 chovech. Dalších devět ještě musejí porazit. ČTK to dnes řekl Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy. Nutnost porážky prasat v oblasti nákazy vyplývá z přijatých mimořádných veterinárních opatření. Stanovený termín pro porážku prasat skončí dnes o půlnoci.

Původně se měla porážka týkat 37 zvířat z 24 neregistrovaných chovů. Podle Majera se však pět chovatelů v listopadu doregistrovalo. "Musejí plnit z toho vyplývající povinnosti a jsou pod veterinárním dozorem. Povinná porážka se však na ně z tohoto důvodu nevztahuje. Dnes v poledne tedy zbývalo ještě porazit devět prasat u sedmi chovatelů," uvedl Majer.

Aktualizovaná čísla o poražených prasatech plánují veterináři zveřejnit i v pátek. "Počty nahlášených porážek překontrolujeme a pokud v nich najdeme nesrovnalosti, plánujeme kontroly přímo u chovatelů," sdělil ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.

Zvířata musejí porazit jen neregistrovaní chovatelé domácích prasat z oblasti ohraničené elektrickými a pachovými ohradníky. Chovů registrovaných podle takzvaného plemenářského zákona se nařízení netýká. Chovatelé za nucenou porážku zřejmě žádnou kompenzaci nedostanou, lidé však mohou poražená prasata zkonzumovat.

Opatření má zabránit šíření nákazy, která je v oblasti přítomná v populaci divokých prasat, a to především do chovů. Africký mor prasat se od vypuknutí daří držet na území zhruba 60 kilometrů čtverečních lemovaném ohradníky. Na podzim se však kvůli říji a migraci divočáků zvyšuje riziko šíření nemoci.

Ve vysoce rizikové oblasti veterináři k dnešku potvrdili africký mor prasat u 168 z 218 nalezených uhynulých divočáků. "V zamořené oblasti vně ohradníků bylo dosud nalezeno a vyšetřeno 68 divokých prasat, ani u jednoho z nich se nákaza nepotvrdila," uvedl Majer. Dalších 62 uhynulých divočáků bylo nalezeno na Kroměřížsku, Uherskohradišťsku a Vsetínsku, chorobu neměl ani jeden z nich.

V takzvané červené zóně, ke které kromě vysoce rizikové oblasti lemované ohradníky patří i několik okolních honiteb, ulovili myslivci a policisté 329 divokých prasat. Dalších 85 jich odchytili do klecí. Deset z odlovených či odchycených divočáků mělo africký mor prasat.

Nákaza není nebezpečná pro člověka, vedle divočáků však zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených v červnu na okraji Zlína.

Viktor Chrást sd


Zdroj: ČTK, 1. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 09:08