Agris.cz - agrární portál

Svaz včelařů prodá firmu Včelpo za 10 mil. podnikateli Vydrovi

27. 11. 2017 | ČTK

Český svaz včelařů prodá svou společnost Včelpo svému členovi, podnikateli Petru Vydrovi za 10,055 milionu korun. ČTK to dnes řekla předsedkyně svazu Jarmila Machová. O prodeji rozhodl republikový výbor svazu.

Cena bude splacena ve splátkách. "Výrobu hodlá zachovat, takže by tam zůstalo zpracování mezistěn, výroba mateří kašičky, propolisových výrobků a také medu," uvedla Machová.

Republikový výbor svazu rozhodoval mezi dvěma nabídkami. Společnost dluží 22 milionů korun a čelí dvěma soudním sporům o pět milionů korun.

Státní veterinární správa stále nepovolila Včelpu obnovit obchodování s medy. Zákaz prodeje má firma od veterinářů kvůli kvalitě a původu medu. I přes zlepšení nezajistilo podle nich Včelpo dosledovatelnost naprosté většiny skladovaných medů. Svaz veterináře už dříve obvinil ze lži.

"Stále to není uzavřeno, ale to už teď spadne na nového majitele. My se budeme snažit co nejrychleji veškeré náležitosti provést tak, aby byla smlouva hotová co nejdřív," dodala předsedkyně.

Včelpo nedokázalo doložit informace o původu surovin k vyrobeným medům a nesplnilo kvalitativní požadavky u některých medů. Předsedkyně svazu už dříve ČTK sdělila, že za nedohledatelnost původu medu může policie, která dokumenty sebrala kvůli vyšetřování případu, jak se do prodávaného medu dostala antibiotika. Kvůli přítomnosti antibiotik v medu dostal podnik a prodejci jeho medu v minulosti milionové pokuty. Podle dřívějšího vyjádření Machové byl letos odvolán jednatel podniku Panagiotis Margaritopoulos, na jaře ho nahradil Miroslav Kovář.

Vedení svazu včelařů předloni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Jejich používání při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Následně Včelpo začalo medy znovu prodávat, dokud mu to veterináři opět nezakázali.


Zdroj: ČTK, 27. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:50