Agris.cz - agrární portál

Města a obce na Zlínsku dokončily soupisy chovů domácích prasat

16. 11. 2017 | ČTK

Města a obce na Zlínsku dnes dokončily soupisy hospodářství s neregistrovaným chovem prasat. Seznamy musejí do středy odevzdat krajské veterinární správě. Opatření souvisí s nákazou afrického moru prasat, veterináři je vydali minulý týden. Týká se 36 měst a obcí. Chovatelé z vysoce rizikové oblasti nákazy ohraničené elektrickými a pachovými ohradníky jsou navíc povinni do 1. prosince všechna domácí prasata porazit.

Podle ředitele krajské veterinární správy Františka Mahdalíka se porážka bude týkat desítek prasat. "V minulosti by šlo o mnohem více kusů, ale móda domácího chovu prasat je pryč. Přesná čísla však budeme znát až ve středu. Některé obce nám už ale seznamy odevzdaly s předstihem," řekl dnes ČTK Mahdalík.

Ve Fryštáku napočítali v domácích chovech 16 prasat. Povinná porážka se však podle Gabriely Najmanové z radničního ekonomicko-správního odboru bude týkat pouze 14 z nich. "Dva chovatelé mají svá zvířata registrována. V jednom případě jde o göttingenské miniprasátko, ve druhém o malé čínské prase," uvedla Najmanová.

Ve Hvozdné, která leží v centru vysoce rizikové oblasti, žádný z obyvatel obce domácí prasata nechová. "Měli jsme tu dvě, ale chovatelé je porazili ještě před vydáním veterinárního nařízení," uvedl starosta Miroslav Válek (KDU-ČSL). Pouze jedno chované prase pak eviduje podle starosty Daniela Juříka (STAN) obecní úřad v sousední Veselé.

Mimořádná veterinární opatření mají zabránit šíření nákazy, především do chovů. Africký mor prasat se od jeho vypuknutí na Zlínsku letos v červnu daří držet na území zhruba 60 kilometrů čtverečních lemovaném ohradníky. Na podzim se však z důvodu říje a s tím související migrace divočáků zvyšuje riziko šíření nákazy.

V ohnisku nákazy bylo uloveno či odchyceno do klecí více než 270 divokých prasat. Na jejich odstřelu se kromě myslivců podílejí od října také policejní odstřelovači. Přesto podle odhadů zbývá v oblasti ještě několik desítek divočáků.

Do lesů, polí a na polní cesty ve vysoce rizikové oblasti na Zlínsku mají lidé nadále zakázaný vstup. První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června u areálu Krajské nemocnice T. Bati na okraji Zlína. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.

 

Viktor Chrást kš


Zdroj: ČTK, 16. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 22:50