Agris.cz - agrární portál

Skupina Bohemia Sekt očekává letos vyšší prodej

14. 11. 2017 | ČTK

Skupina Bohemia Sekt očekává letos o několik procent vyšší prodej než loni, kdy uplatnila na trhu 28,5 milionu lahví sektů, šumivých nápojů, tichých vín a lihovin. ČTK to řekl ředitel největšího výrobce sektů a vín v ČR Ondřej Beránek.

Prodeje za prvních deset měsíců rostou, ale celkové odhady podle Beránka ztěžuje fakt, že za poslední dva měsíce prodá skupina 30 procent celoroční produkce. "Myslíme si, že loňský počet prodaných lahví bychom mohli v menších jednotkách procent opět navýšit," uvedl Beránek. A to i přes to, že skupina v lednu ukončila výrobu lihovin.

Sektů se všeobecně v České republice prodává stále více, letos nejvíce za posledních pět let. "Podle průzkumu agentury Nielsen poměrně znatelně, což potvrzuje fakt, že spotřebitel si dá sekt častěji i během roku," řekl Beránek. Aktuálně je nárůst pro celý maloobchodní trh meziročně o 15 procent v objemu a téměř 12 procent v hodnotě, spotřeba sektů je stále nejvyšší v prosinci. "Opět se potvrzuje, že sekt je barometrem spotřebitelské nálady. Ekonomice se daří, což je znát i na maloobchodních tržbách, růstu spotřebitelské důvěry, ale také na prodeji sektů," řekl.

Obchodní řetězce musejí poslat objednávky sektů pro vánoční sezónu už do poloviny listopadu, protože kapacita výroby je omezená. "Jejich zájem je letos vyšší," uvedl Beránek. Do centrálních skladů se sektů vozí nejvíce v prvních deseti dnech prosince. "Protože nákupy jsou více navázány až na okamžik spotřeby. Napřed lidé nakupují vánoční dárky a až krátce před Štědrým dnem a před Silvestrem potraviny včetně sektů," řekl.

Společnost sekty vyrábí první polovinu roku čtyři dny v týdnu kratší dobu a druhou polovinu roku pět dní v týdnu delší dobu. "Letošek byl ale mimořádný. Abychom stačili vyrobit to, co trh žádá, museli jsme už od ledna najet částečně na dvousměnný provoz. A odpolední směny pokračovaly i ve druhém pololetí," uvedl Beránek. Loni a letos firmu limitovala omezená kvasná kapacita pro výrobu sektů. Minulý měsíc ji firma rozšířila o více než desetinu díky instalaci sedmi nových velkoobjemových kvasných nádob.

Roste i prodej tichých vín. Pozici lídra maloobchodního trhu v ČR si drží řada Habánské sklepy, jejíž prodej se zvyšuje, podobně jako značka Víno Motýl. "Motýl na etiketě se stal za 15 let srozumitelným a čitelným symbolem," řekl Beránek. Výrazně stoupá i prodej nealkoholického sektu.

Novými produkty skupiny je od léta řada "Morava" pod značkou Víno Mikulov, která se pohybuje ve střední cenové kategorii pod 100 korun. Před létem uvedla společnost na trh Bohemia Sekt Prestige 36, který kvasí a zraje v lahvi 36 měsíců. Na konci září se objevila na trhu novinka pro předvánoční sezonu, a to Bohemia Sekt ryzlink rýnský vyrobený z ryzlinku rýnského ze slovácké a mikulovské podoblasti.

 

Václav Prokš dr


Zdroj: ČTK, 14. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:02