Agris.cz - agrární portál

Chorvatský Agrokor uznal část pohledávek, některé zpochybňuje

13. 11. 2017 | ČTK

Insolventní chorvatský potravinářský a maloobchodní konglomerát Agrokor uznal část pohledávek věřitelů ve výši 41,2 miliardy kun (téměř 140 miliard Kč), další za celkem 16,5 miliardy kun ale zpochybňuje, včetně nároku ruské banky Sberbank. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na informace správce dluhu.

Společnost Agrokor je největším balkánským zaměstnavatelem, pracuje v něm na 60.000 osob, z toho dvě třetiny v samotném Chorvatsku. Vytváří 15 procent hrubého domácího produktu Chorvatska. V dubnu na něj Záhřeb uvalil státní správu a dal mu čas do července 2018, aby se dohodl s věřiteli a vyhnul se tak bankrotu.

V souvislosti s finančními problémy Agrokoru je vyšetřováno 15 osob včetně zakladatele firmy Ivicy Todoriče, který byl v úterý v Londýně zatčen a poté propuštěn na kauci.

Mezi věřitele společnosti patří držitelé dluhopisů, domácí i zahraniční banky i dodavatelé. Největší sumu - 1,1 miliardy eur (28 miliard Kč) - dluží ruské Sberbank. Ta už proti Agrokoru zahájila soudní řízení v Srbsku a Bosně, kde může vysoudit až 115 milionů eur. "Kdyby od řízení odstoupila, mohl by její dluh být uznán," prohlásil správce dluhu.

Každopádně ruská banka není v pozici, aby mohla konečné urovnání s věřiteli zablokovat, protože to mohou udělat jen věřitelé s minimálně 66procentním podílem na pohledávkách a nárok Sberbank je pod 20 procenty.

Správce dluhu poznamenal, že žádná z firem koglomerátu nebude před finálním urovnáním nabídnuta k prodeji. O případných odpisech spekulovat odmítl, podle analytiků, které oslovila agentura Reuters, ale někteří věřitelé budou muset přistoupit na odepsání až 70 procent své pohledávky.


Zdroj: ČTK, 13. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:50