Agris.cz - agrární portál

Ve slovenských obchodech chybějí vejce, jejich ceny rostou

10. 11. 2017 | ČTK

Po kauze s insekticidem fipronil v některých evropských zemích nyní chybějí na pultech obchodů na Slovensku vejce a jejich ceny začaly růst. Vyplývá to ze zjištění ČTK, vyjádření obchodníků i producentů vajec. Po odhalení fipronilu ve vejcích přistoupili chovatelé v EU již dříve k likvidaci nosnic, což způsobilo výpadek v dodávkách vajec.

Nedostatek vajec v některých prodejnách v zemi pod Tatrami se objevil navzdory tomu, že Slovensko vyprodukuje více vajec, než kolik jich spotřebuje. Část produkce už v minulosti musely tamní farmy ovšem vyvážet, protože je nedokázaly prodat na domácím trhu.

"Tam, kde vejce nejvíce chybějí, jsou řetězce, které měly levná vejce z dovozu. Západní Evropa vejce nemá, není je odkud dovážet," řekl ČTK mluvčí Unie drůbežářů Slovenska Ľubomír Urban. Dodal, že nedostatek vajec se projevil i v gastronomických zařízeních, která skupují vejce v obchodech. Domácí producenti podle Urbana zase nadále musejí plnit přislíbené dodávky do zahraničí.

Výpadek v dodávkách vajec přiznaly některé slovenské obchodní sítě. Asociace sdružující několik řetězců zase upozornila na nedostatek vajec v celé Evropě a na snahu obchodníků o to, aby dokázali pokrýt potřeby zákazníků.

Situace na trhu souvisí s vybíjením nosnic v západní Evropě po propuknutí kauzy s používáním fipronilu. Byť Slovensko je soběstačné v produkci vajec, až čtvrtina domácí produkce podle Urbana dosud směřovala na export z důvodu nízkých cen, které dříve nabízeli slovenští odběratelé.

Současně s nedostatkem vajec stoupá jejich cena. Zatímco dříve v tomto roce dostali slovenští farmáři šest až sedm eurocentů (1,50 až 1,80 Kč) za jedno vejce, nyní se podle Urbana cena vyšplhala až na dvoucifernou hodnotu. Z údajů slovenského statistického úřadu zase vyplývá, že v září stoupla cena vajec také na pultech obchodů. Vejce zdražují také v České republice.

Slovenští drůbežáři očekávají, že situace s dodávkami vajec by se mohla zlepšit na konci zimy. Určitou dobu totiž potrvá, než budou chovy obnoveny.

Aféra s fipronilem ve vejcích vypukla v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících tuto látku. Ve slovenských chovech kontroloři používání tohoto insekticidu nezjistili.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se ale podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický.

 

Adrian Bobok spr


Zdroj: ČTK, 10. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:47