Agris.cz - agrární portál

Chovatelé musejí v oblasti s africkým morem porazit prasata

9. 11. 2017 | ceskenoviny.cz

Veterináři dnes vydali nová mimořádná opatření v souvislosti s africkým morem prasat na Zlínsku ve snaze zabránit šíření choroby, hlavně do chovů domácích prasat. Ve vysoce rizikové oblasti nákazy ohraničené ohradníky musejí chovatelé do 1. prosince porazit veškerá domácí prasata. Výjimku mají pouze chovy registrované podle plemenářského zákona, řekl ČTK Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy (SVS).

Chovatelé v celém okrese Zlín nově musejí veterinářům hlásit veškeré úhyny domácích prasat, která budou následně vyšetřena na přítomnost nákazy. Chovatelé navíc budou moci přemisťovat veškerá zvířata z čeledi prasatovitých, až když jim krajská veterinární správa vydá osvědčení. Prasata určená k přemístění budou muset být během 15 dnů před přemístěním vyšetřena na africký mor prasat. Výjimka z tohoto nařízení platí pro prasata pocházející z registrovaných chovů.

"Uvědomujeme si, že opatření jsou pro chovatele určitou zátěží. Situace si však takové řešení žádá. Za respektování pravidel chovatelům i veřejnosti děkujeme," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Více než 40 obcí na Zlínsku uvedených v nařízení dále musí do 13. listopadu, tedy do příštího pondělka provést soupis všech hospodářství s chovem prasat a ten musejí obce do 15. listopadu předat krajské veterinární správě. Registrované chovy prasat v této oblasti budou muset hlásit všechny změny početních stavů prasat na hospodářství. Registrovaní i neregistrovaní chovatelé budou povinně hlásit alespoň tři dny dopředu všechny plánované porážky prasat. Osobám, které přišly v předcházejících 48 hodinách do kontaktu s divokými prasaty, se zakazuje vstup do registrovaných chovů domácích prasat.

Už déle než čtyři měsíce se daří africký mor prasat na území zhruba 60 kilometrů čtverečních ohraničeném pachovými a elektrickými ohradníky, což odborníci považují za velký úspěch. Na podzim se však z důvodu říje a s tím související migrace divočáků zvyšuje riziko šíření nákazy.

"O tom, že je toto riziko aktuálně mimořádně vysoké a africký mor prasat v prostředí přetrvává, svědčí mimo jiné fakt, že od začátku listopadu evidujeme 15 nových potvrzení nákazy u uhynulých divočáků," sdělil Semerád.

Populaci divokých prasat v oblasti uvnitř ohradníků se přitom daří myslivcům a policejním odstřelovačům úspěšně snižovat. K dnešnímu dni bylo v ohnisku nákazy uloveno či odchyceno do pasti více než 270 divokých prasat. Přesto podle odhadů zbývá v oblasti ještě několik desítek kusů.

"Je nutné vzít v potaz také fakt, že virus afrického moru prasat je velmi odolný a dlouho přežívá v prostředí," upozornil Majer.

Do lesů, polí a na polní cesty ve vysoce rizikové oblasti na Zlínsku mají lidé nadále zakázaný vstup. První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na okraji Zlína. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata. Pro lidi není nebezpečná.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 9. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:43