Agris.cz - agrární portál

Výrobce čajů Sonnentor dál roste, má zásadu nedodávat do řetězců

8. 11. 2017 | ČTK

Výrobce bylinných čajů a koření, společnost Sonnentor z Čejkovic na Hodonínsku, dosáhl za poslední účetní rok, který skončil letos v březnu, tržeb 239 milionů korun. A to i přesto, že se i čtvrtstoletí od vzniku drží zásady nedodávat do řetězců. Kromě tradičních českých bylinek od místních pěstitelů a sedláků používá na výrobu čajů i řadu cizokrajných, vše v biokvalitě, a stále se snaží na trh přinášet novinky, řekl ČTK jednatel firmy Josef Dvořáček.

Jeden z nejnovějších čajů vznikl u příležitosti čtvrtstoletí firmy. "Jeho receptura nevznikla nikde v laboratoři. Máme radost, že vyšla z podnětu našich zaměstnanců, kteří čaj ochutnávali a vylepšovali. Uspěli jsme s ním i v soutěžích. Nové produkty tvoříme také podle trendů. Například před třemi lety jsme začali dělat čaj z olivových listů, jejichž dodavatele jsme si našli. Také jsme začali dělat zelenou kávu v čajových sáčcích z nepražených zelených kávových zrn. Hodně populární jsou nyní mléčné latte produkty, například z kurkumy a kardamomu," zmínil novinky Dvořáček. Základem většiny čajů však zůstávají české bylinky jako máta, meduňka či šalvěj.

Firmu založil v roce 1988 v rakouském Waldviertlu Johannes Gutmann a o čtyři roky později vznikla v Čejkovicích česká pobočka, která má dnes 135 zaměstnanců. Ke stavbě výrobní haly využila brownfield, kde stál zdevastovaný kravín. Vyrostlo zde moderní zázemí pro výrobu a před několika lety i turistický projekt Bylinkový ráj. Návštěvníci mohou jít na exkurzi do výroby čajů a připravená je pro ně podniková prodejna a čajový salón s kavárnou, kde mohou ochutnat čaj, kávu i lokální dezerty. "Máme v areálu bylinkovou zahrádku a na zelené střeše i vyhlídku do zdejšího vinařského kraje. Loni jsme tu měli 28.000 návštěvníků, letos asi překonáme 30.000," řekl Zdeněk Chocholáček, který má turistický ruch ve firmě na starosti.

Původně firma dělala jen sypané čaje, postupně kvůli poptávce přidala i porcované čaje, které se balí na moderních strojích. Stále však zůstává velká část ruční výroby. "Má obrovskou přidanou hodnotu v tom, že vytváří pracovní místa a dodává originalitu každému produktu. Navíc můžeme ručně balit i výrobky, které nikdy nezabalí stroj, například netradiční malonákladová dárková balení s originální etiketou. Chceme, aby naše výrobky nejen dobře chutnaly, ale i dobře vypadaly," řekl Dvořáček. Firma v současnosti zpracovává téměř 300 tun bylinek ročně a dodává kromě Česka a Slovenska především do německy mluvících zemí.

Bylinky si firma sama nepěstuje, ale spolupracuje s lokálními ekologicky hospodařícími pěstiteli. V Česku jsou to téměř tři desítky farem. "Po celém světě máme dodavatele ve více než 30 zemích. Postupně se snažíme, aby zákazník přímo na etiketě zjistil, z jaké farmy bylinky pochází," vysvětlil Dvořáček.

Firma se chová ekologicky i ve výrobě. Veškeré obaly se vyrábějí z biologicky rozložitelných materiálů a budovy se vytápí bylinným prachem, který vzniká jako odpad při zpracování.

Do budoucna by chtěl Dvořáček rozšířit areál a nakoupit modernější stroje pro šetrnější a lepší zpracování. V plánech na vybudování nové haly je také skleněný tunel, kterým návštěvníky provede přímo výrobou.

 

Tržby a zisk společnosti (v tis. Kč)

 2016/17*2015/16*2014/15*
tržby239.000223.300209.900
zisk26.00024.50028.300

*fiskální rok začná 1. dubna a končí 31. března

 

Zdroj: výroční zpráva ve Sbírce listin

Zdeněk Meitner sd


Zdroj: ČTK, 8. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 09:10