Agris.cz - agrární portál

Udržení afrického moru na malém území je unikátní, míní expertka

7. 11. 2017 | ČTK

Dosavadní udržení nákazy afrického moru prasat na relativně malém území na Zlínsku je unikátní. ČTK to dnes na odborném semináři v Luhačovicích řekla Linda Dombrowska, členka rady Federace organizací pro myslivost a ochranu přírody v EU. V Lotyšsku, odkud pochází, se nákaza objevila v roce 2014 a v zemi se nadále šíří. Dalšímu rozšíření afrického moru prasat do dalších oblastí podle ní nejspíše nebude možné zabránit ani v České republice.

Zatímco do Pobaltí nebo Polska zavlekla nákazu migrující černá zvěř z Ruska a Běloruska, do ČR se pravděpodobně dostala působením lidské činnosti. Jednou z možností podle myslivců a veterinářů je, že ji na Zlínsko někdo zavlekl úmyslně. "Výhodou České republiky bylo, že jste měli obrovský náskok a mohli jste využít zkušenosti z jiných zemí. V Lotyšsku se nákaza šířila velmi rychle," uvedla Dombrowska.

Právě lidský faktor představuje podle Dombrowské velké nebezpečí pro další šíření choroby. "Že někdo nemoc někam dále zavleče, je riziko, které nejste schopni eliminovat. Udržet nákazu na jednom místě nejspíš možné nebude. Důležité je, aby byli myslivci informovaní, aby byli doslova oči a uši v lese, aby situaci sledovali. Pochopitelně EU vám pomůže, ale tomu rozšíření se skutečně zabránit nedá," sdělila odbornice.

V Lotyšsku podle ní počty divočáků klesly kvůli africkému moru prasat ze 75.000 kusů v roce 2014 na současných zhruba 20.000 kusů. "Choroba pochopitelně měla vliv i na chovy domácích prasat, kdy musely být kompletně vybity velké farmy. Obrovský úbytek divokých prasat výrazně zasáhl i přírodu. Nevíme, jaký vliv to bude mít například na naše velké masožravce. Divočáci tvořili u vlka až 60 procent potravy," řekla Dombrowska.

Úbytek divočáků podle ní naopak vítají lotyšští zemědělci, kterým zvířata způsobovala velké škody na pěstovaných plodinách. Kvůli nákaze ale nyní Lotyšsku hrozí zákaz exportu obilí. Choroba tedy není podle Dombrowské pouze problémem myslivců a zemědělců, ale celé společnosti.

Odborný seminář potrvá v Luhačovicích do odpoledne. Návštěvníci se seznámí s aktuální situaci související s africkým morem prasat v ČR, Polsku a Pobaltí, evropskou legislativou věnovanou nemoci nebo podrobnostmi o životě prasete divokého.

chv sd


Zdroj: ČTK, 7. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:57