Pivaři opouští hospody, vyhání je regulace

Množství piva vypitého v tuzemských hospodách a restauracích nadále klesá. Z meziročního srovnání za období leden až srpen vyplývá, že pípami proteklo v roce 2017 o 4,2 procenta piva méně než za stejné období roku 2016. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven stojí za tímto trendem zejména nové regulace, které se citelně dotýkají jak živnostníků, tak samotných konzumentů.

Konzumace točeného piva meziročně poklesla o 4,2 procenta. Z národa s tradiční hospodskou pivní kulturou se stáváme spíše zemí plechovkového piva, které meziročně vzrostlo o téměř 46 procent.

Z hospod lidi "vyhání" souběh EET, regulace hazardu, a také protikuřáckého zákona. Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven k tomu podotýká: „Jsme si plně vědomi společenské nebezpečnosti těchto činností, zároveň bychom však chtěli upozornit na negativní dopady, které má přehnaná regulace na trh,“ říká.

„Trpí tím nejen podnikatelé, ale také tradiční česká pivní kultura. Bylo dobrým zvykem se setkávat v hospodách s přáteli, tahle tradice je teď nahrazována domácí konzumací,“ popisuje Ferencová trend, který by čeští pivovarníci rádi zvrátili.

Právě na úctě k tradicím je postaven dlouhodobý úspěch českého piva, a to i ve světovém měřítku. „Nerad bych se dočkal situace, kdy budeme slavit 100. výročí založení Československa s „petkou“ nebo plechovkou v ruce v obýváku, místo toho, abychom se setkali s přáteli v hospodě či restauraci,“ konstatuje František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info