Agris.cz - agrární portál

Třeboňští rybáři čekají výnos z podzimních výlovů 2400 tun ryb

13. 10. 2017 | ČTK

Třeboňští rybáři odhadují výnos z podzimních výlovů na 2400 tun ryb. Dnes zahájili třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů, čekají výnos podobně jako v minulých letech, přibližně 160 tun tržních ryb. Ceny kaprů zvednou třeboňští rybáři o koruny. ČTK to řekl předseda představenstva rybářství Třeboň Josef Malecha. Z větších rybníků, jež firmě patří, se letos budou lovit Horusický, Bošilecký a rybník Dvořiště.

Roční produkce Rybářství Třeboň je 3200 tun tržních ryb, zhruba 2400 tun dělají podzimní výlovy. "Při výlovu Rožmberka prodáváme na hrázi kilogram kapra za jednotnou cenu 75 korun. V této chvíli ale víme, že náklady, které jsme měli na výrobu, byly ovlivněny suchem, které trvá už několik let po sobě, a vysokými teplotami. Měli jsme některé nákladové položky vyšší než v jiných letech, tudíž očekáváme, že v listopadu a prosinci naroste cena za kilo živého kapra z Rybářství Třeboň, řádově v korunách. Ale neumím odhadnout, v jakých cenách se navýšení bude pohybovat u prodejců, kteří od nás ryby kupují," řekl Malecha. Loni před Vánoci byla nejnižší cena třeboňského kapra 77 korun za kilogram.

Výlov Rožmberka začal dnes kolem 7:00. Rybáři odhadují, že vyloví 160 tun tržních ryb, z toho bude 140 tun tvořit kapr. Rybník vypustili asi 14 dní před výlovem. Zátah je komentovaný. Pod hrází rybníka budou ukázky rybářské techniky, rybářské muzeum, dětský koutek a další atrakce.

"Návštěvníci si můžou v sádkách zachytat pstruhy a je tam simulátor lovu ryb na udici. Široká je gastronomická nabídka založená na rybách: rybí polévky, filety, kapří hranolky, řízky - ty připravují naše baštýřky, manželky našich zaměstnanců. Je to tradice, která trvá už několik let. Máme ochrannou známku Třeboňské baštýřky," řekl Malecha.

Na výlovu rybníka, v němž většinu ryb tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci, se podílí 40 rybářů a studenti střední rybářské školy. Dalších 50 zaměstnanců firmy zajišťuje ostatní práce.

"Rožmberk je největší rybník v Čechách, to zavdává pocit výjimečnosti. V rybníku žije sumec Standa. My jsme ho dva roky neviděli, protože zůstává v korytě Staré řeky, takže doufáme, že tam je," řekl Malecha.

Rybářství Třeboň se na tuzemské produkci ryb podílí 15 procenty. Obhospodařuje přes 7000 hektarů rybníků. Loni vylovilo 3436 tun ryb, meziročně o 200 tun více. Tržby z prodeje ryb činily 146 milionů Kč, o sedm procent více. Zisk EBITDA vzrostl na 34,4 milionu, v předchozím období byl 29,5 milionu Kč.

Václav Koblenc


Zdroj: ČTK, 13. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:38