Agris.cz - agrární portál

Lesníci i podniky na východě Čech jsou proti zákazu těžby dřeva

13. 10. 2017 | ČTK

Lesní společnosti na východě Čech vyzvou tento týden v připomínkách ministerstvo zemědělství, aby upustilo od chystaného zákazu úmyslné těžby borového a smrkové dřeva. ČTK to řekl předseda regionální organizace Sdružení vlastníků obecních lesů Radomír Charvát. Podle něj jde o neoprávněný zásah do vlastnických práv. Už nyní klesá cena dřeva, firmy přijdou o zakázky, když nebudou smět zpracovávat zdravé dřevo, dodal.

"Nařízení je úplně zbytečné. V roce 2007 orkán Kyrill způsobil mnohem větší kalamitu, trh dřevo absorboval, vše se srovnalo bez jakéhokoliv nařízení," řekl Charvát.

Ministerstvo zdůvodnilo nařízení tím, že je nutné nejdřív zpracovat dříví z větrných kalamit a dřevo napadené kůrovcem. Zákaz těžby má začít na přelomu října a listopadu a skončit do konce roku. Do března příštího roku má být toto dřevo zpracované.

Charvát očekává, že z východních Čech odejde kolem 30 připomínek, z celé republiky jich může být za členy sdružení asi 200. Vlastníci pozemků, pachtýři i lesnické podniky mají k dispozici právní rozbor, na jehož základě odesílají své připomínky.

"Zákaz úmyslné těžby měl být omezen pouze na smrk ve státních lesích a někdy už dva roky zpátky. Situace na severní Moravě se jim vymkla z ruky. Zdá se, že my tím zákazem uvolňujeme trh pro dřevo, které státní lesy nemohou odbýt," řekl Charvát.

Pily podle něj potřebují zpracovávat i čerstvé dříví, zákazníci nechtějí jen horší kulatinu. Překližkárny sice spotřebovávají kalamitní dřevo, ale to pěknější a kvalitní musejí dávat navrch. Firmy často nemají zásoby syrového dřeva a hrozí jim, že výrobu budou muset na čas odstavit a lidé nebudou mít práci. Už jen informace o chystaném zákazu těžby snížily ceny dřeva o polovinu, dodal.

Také město Chrudim, které vlastní lesy, chce zaslat ministerstvu připomínky, řekl jednatel Zdeněk Odvárka. Péči o lesy společnost zvládne i bez zásahů státu, dodal. "Nahodilá těžba mírně stoupá, ale není to fatální. Sucho je problémem všude. Proto už několik let sázíme z 50 procent listnaté stromy, i když stát nám ukládá 25 procent. Zakazovat těžbu není východisko," řekl Odvárka.

Lesníci v Pardubickém kraji podle statistik loni vytěžili 768.662 metrů krychlových dřeva, z toho 227.645 metrů krychlových připadlo na nahodilou těžbu. Předloni celková těžba činila 797.251 metrů krychlových, kalamitní, uschlé dřevo či napadené kůrovcem tvořilo 284.577 metrů krychlových.


Zdroj: ČTK, 13. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 02:23