Agris.cz - agrární portál

Cena kůrovcového dřeva na další zpracování na jihu Čech klesá

13. 10. 2017 | ČTK

Cena kůrovcového dřeva určeného na další zpracování v Jihočeském kraji klesá. Nyní se pohybuje kolem 1200 korun za krychlový metr, což je přibližně o 25 procent méně než před několika měsíci. Zpracovatelé však začínají mít problémy s nedostatkem čerstvého dřeva. Jeho těžbu navíc kvůli letošní kůrovcové kalamitě a polomům zakázalo zemědělství. Nařízení začne platit na přelomu listopadu a prosince, ale takzvaná plánovaná těžba zdravého dřeva byla vzhledem k šíření kůrovce letos naprosto minimální. Majitelé lesů uvádějí, že pokles ceny dřeva jim způsobuje ekonomické ztráty. Vyplývá to z ankety ČTK.

"Potřebovali bychom prodávat kubík minimálně za 1500 až 1600 korun, ale ty ceny jsou teď hodně nízko," řekl ředitel Lesů města Písku Václav Zámečník. Dodal, že se setkal i se situací, kdy některé velké společnosti prodávaly krychlový metr kůrovcového dřeva za 1000 korun. Cena čerstvého dřeva nenapadeného škůdcem je výrazně vyšší. Pohybuje se nad hranicí 2000 korun za krychlový metr. Kůrovcové dřevo nedosahuje takové kvality a kvůli impregnaci, po níž ztmavne, se příliš nehodí na truhlářské práce. Dá se ale použít například v tesařství.

"Kůrovcového dřeva je na trhu přetlak. Některé pily už o něj ani nemají zájem. Takže se začínají vymýšlet metody, jak jej delší dobu skladovat v přírodě," uvedl jednatel společnosti Lesy Český Krumlov Miroslav Štoll.

V Jihočeském kraji v současnosti funguje jen pár pil, které jsou schopny zpracovat větší objem dřeva. Jednou z nich je i pila Pasák v Plané nad Lužnicí na Táborsku. "Jenže my přibližně 80 procent materiálu brousíme, což nelze dělat s kůrovcovým dřevem," řekl jednatel společnosti Luboš Pasák. Dodal, že minimum hmoty z úmyslné těžby způsobuje firmě problémy. Pila má například dlouhodobou zakázku do Švýcarska, kam dodává větší objem kvalitního dřeva. "Jenže toho je na trhu teď hodně málo a těžko jej sháníme. My jsme o tu zakázku hodně stáli a momentálně nám dělá problémy její podmínky plnit," uvedl Pasák.

Přestože kůrovcového dřeva je přebytek, ceny palivového dřeva se nemění. Každý majitel lesa se snaží stromy prodat za výhodnější cenu na další zpracování. "O palivové dřevo je dlouhodobě velký zájem. Cena u nás zůstává stejná. To znamená 1000 korun za kubík plus daň," řekl vedoucí lesní výroby Lesy a rybníky města České Budějovice Ladislav Laluch.


Zdroj: ČTK, 13. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 05:38