Agris.cz - agrární portál

Které firmy nejvíce znečišťují Česko? Spolana, elektrárny a ostravské hutě, říká nová analýza

12. 10. 2017 | ČT 24

Látky způsobující rakovinu: Spolana Neratovice. Polétavý prach: ArcelorMittal Ostrava. Skleníkové plyny: Elektrárna Počerady. Chemický průmysl, hutnictví, energetika. Podle aktuální zprávy neziskové organizace Arnika, která na základě nové analýzy sestavila žebříčky největších průmyslových znečišťovatelů životního prostředí v Česku, tři lídři ve svých kategoriích v roce 2016. Životní prostředí nejvíce znečišťovala právě chemička Spolana a tepelné elektrárny.

Arnika sestavila podrobné žebříčky uspořádané do 19 skupin podle druhu látek znečišťujících životní prostředí a škodících lidskému zdraví. V analýze vycházela z nejnovějších dat, která firmy na území České republiky vždy k 30. září povinně ukládají do veřejně přístupného Integrovaného registru znečišťování.

Skleníkových plynů přibývá 

Chemická firma Spolana vypouštěla v roce 2016 nejvíce rakovinotvorných látek třetí rok po sobě, a to přesto, že jejich emise snížila na 38 z přibližně 47 tun v předchozím roce. Také největší průmyslový zdroj polétavého prachu PM10, kterým je ArcelorMittal Ostrava, snížil emise těchto látek meziročně o 361 tun, přesto ve své kategorii vede.

„Spolana je jedinou společností v Česku, která v daném rozsahu používá trichloretylen při výrobě kaprolaktamu a také je jeho jediným výrobcem, takže je přirozené, že se s ohledem na použitou metodiku v žebříčku objevujeme opakovaně,“ uvedl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Do ochrany životního prostředí podle něj Spolana každý rok investuje desítky milionů.

Do registru, který zřizuje ministerstvo životního prostředí, zadalo loni data 1295 provozů. Podle databáze se snížilo množství těch vypouštěných látek, které patří mezi rakovinotvorné, mutagenní a endokrinní, tedy poškozující hormonální soustavu člověka. Naopak vzrostly emise skleníkových plynů, rtuti a látek, které poškozují ozonovou vrstvu.

Jindřich Petrlík z programu toxických látek v Arnice ale upozornil, že povinnost hlásit emise se mezi roky 2015 a 2016 změnila, hlásí je nyní o pět set provozů méně. Podle něj může být proto příznivý trend u některých látek zdánlivý. „Nejhůř vychází chemička Spolana, nicméně je třeba říct, že oproti loňsku se výrazně zlepšila,“ řekl Petrlík. Dodal, že Spolana meziročně snížila emise rakovinotvorných látek o devět tun.

Vysočina mezi lídry

Mnohem horší je podle Petrlíka vývoj v ACO Industries v Přibyslavi, což je společnost na výrobu polymerbetonu. Tento provoz na Vysočině může za to, že Vysočina se dostala do čtveřice krajů, které mají nejvíc velkých znečišťovatelů. Jsou to ještě Moravskoslezský, Ústecký a Středočeský kraj.

ACO Industries vypustila loni přes 23,6 tuny styrenu, což je o 19 tun více než v předchozím roce. Lidé z Arniky ji proto označili za v negativním smyslu skokana roku. Styren je rakovinotvorný a také ovlivňuje hormonální systém. Navíc silně zapáchá, což lidem žijícím v blízkosti provozu komplikuje život. To se týká i firem v jiných krajích, například Zlínském.

„Máme opakovaně stížnosti a bohužel tato věc není řešená,“ uvedl Milan Havel z Arniky. Možností by podle něj bylo vykázat tyto provozy mimo obydlená území, nebo jim přikázat používání technologií na redukci styrenu.

Halon z Dukovan

Za rostoucí objem vypouštěných skleníkových plynů v posledních dvou letech mohou zejména hnědouhelné elektrárny v Počeradech a Prunéřově, z nichž každá navíc vyprodukovala sedm set tisíc tun oxidu uhličitého, tedy jednoho ze tří sledovaných skleníkových plynů. Ve vypouštění látek poškozujících ozon se na první příčce objevila s velkým náskokem Jaderná elektrárna Dukovany s 2287 kilogramy.

„Elektrárenské provozy budou vždy zaujímat v žebříčku znečišťovatelů přední místa, protože i po co nejvíce absolutně možném snížení emisí budou vždy patřit mezi největší výrobní kolosy,“ řekl mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy Ota Schnepp. ČEZ investuje podle něj do ekologických opatření desítky miliard korun a všechny provozy splňují ekologické limity EU.

„Oproti počátku 90. let minulého století se podařilo snížit emise SO2 o 92 procent, pevných částic popílku o 95 procent, emise oxidů dusíku o polovinu a oxidu uhelnatého o 77 procent,“ uvedl. V následujících letech veškeré měřitelné emise podle něj klesnou ještě o dalších 50 procent.

Dukovanská jaderná elektrárna se dostala na vrchol žebříčku podle svého mluvčího Jiřího Bezděka kvůli modernizaci hasicích zařízení. Loni kvůli zkouškám zařízení nahlásila v souladu s předpisy zvýšenou spotřebu halonu, který se využívá jako hasicí plyn. Mimořádná záležitost by se podle Bezděka neměla opakovat.

Organizace Arnika sestavuje žebříček největších znečišťovatelů životního prostředí v Česku už třináct let. Lidé z Arniky uvádějí, že smyslem analýzy je přimět průmyslové společnosti, aby bilance škodlivých emisí zlepšily.

 

Autor Tomáš Netočný

zdroj: ČT24, Arnika, ČTK


Zdroj: ČT 24, 12. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.03.2024 07:36