Agris.cz - agrární portál

Kalifornii dál ničí požáry. Ve Španělsku se jim rozhodli bránit pomocí ovcí a koz

11. 10. 2017 | ČT 24

Americká média s odvoláním na místní zdroje potvrdila již sedmnáct obětí kalifornských požárů. Dalších sto osmdesát lidí bylo zraněno. Živel během letošního roku zasáhl také Itálii či Portugalsko. V některých zemích zavádějí nákladné reformy, jimiž se chtějí proti ohni bránit. Třeba ve Španělsku mají pomoci ovce a kozy.

V Kalifornii již shořelo více než dva tisíce budov a na dvacet tisíc lidí muselo být evakuováno do bezpečí. „Hlavní příčinou požárů je dlouhotrvající suché a teplé počasí. K tomu se přidal silný vítr, který pomáhá ohni,“ vysvětlil rychlé šíření živlu meteorolog ČT Vladimír Piskala. Dodal, že v některých severních okresech Kalifornie jde o nejhorší požár za několik posledních desetiletí.

Teplé a slunečné počasí bude v Kalifornii pokračovat ještě minimálně týden. „Zatím to vypadá, že změna počasí by měla přijít až příští středu nebo čtvrtek, kdy by se od severu až severozápadu měla nasouvat studená fronta a mělo by se rozpršet,“ předpověděl Piskala.

Ovcemi a kozami proti ohni

Během letošního roku požáry zatím nejvíce postihly Itálii, kde jich hasiči zaznamenali přes sedm set, což je asi pětkrát více, než je obvyklé. „Hodně požárů hlásil také Balkán, Chorvatsko nebo Španělsko a Portugalsko,“ uvedl Piskala.

Právě v Portugalsku, především na severu země, oheň způsobil jednu z největších živelních katastrof za poslední roky. Vyžádal si přes šedesát životů. Celkem v Portugalsku od začátku roku vzplála oblast o velikosti přes 2600 kilometrů čtverečních. „To je polovina Ústeckého kraje a 40 procent všeho, co v Evropě shořelo,“ srovnal meteorolog ČT.

Lisabon proto zavádí nákladné reformy, které mají podobným událostem propříště pokud možno zamezit. Nově se budou kácet lesy okolo silnic, aby mohly s jistotou sloužit jako únikové cesty. „Plochy by se měly parcelovat, měly by být menší a taky lépe udržované,“ popsal plány Piskala.

Ve Španělsku se proti živlu chtějí bránit návratem k tradičnímu chovu ovcí a koz. „Spásají trávu, která urychluje šíření požárů, ale hlavně zprůchodňují terén. Umožňují tak hasičům lepší a rychlejší dostupnost oblastí, kde se požár rychle šíří,“ vysvětlil Piskala. „Zatím se to testuje,“ podotkl meteorolog s tím, že na výsledky je třeba ještě počkat.

AUTOR jak

zdroj: ČT24 


Zdroj: ČT 24, 11. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 21:42