Agris.cz - agrární portál

Počet zastřelených divočáků loni klesl o 25.000, letos roste

9. 10. 2017 | ČTK

Počet odlovených divokých prasat v minulém mysliveckém roce, tedy od začátku loňského dubna do konce letošního března, klesl meziročně o zhruba 25.000 na 153.212, plyne z myslivecké evidence. V letošním kalendářním roce však odstřely rostou, sdělil ČTK Petr Majer ze Státní veterinární správy. Stát letos vyzval lovce k většímu odlovu divočáků, aby se snížilo riziko přenosu afrického moru prasat.

Podle mluvčí ministerstva zemědělství Markéty Ježkové může za sníženým počtem odlovů být i to, že prasata v předchozích letech myslivci částečně vystříleli. Méně se ulovilo také zajíců, naopak více jelenů sika.

"V mysliveckém roce 2015 bylo uloveno přes 178.000 kusů černé zvěře a v roce 2014 více než 162.000 kusů. I tyto zvýšené zásahy do celorepublikové populace mohou mít vliv na celkové snížení populace natolik, že se v posledním období ulovilo podstatně méně kusů prasete divokého," řekla ČTK Ježková. Podle ní lov ovlivňuje i počasí, umístění pěstovaných plodin v krajině nebo rušení zvěře turisty či cyklisty. "Není pak možné specifikovat jeden faktor, který by byl příčinou výsledného odlovu," dodala.

V letošním kalendářním roce odlov vzrůstá i kvůli boji s africkým morem prasat. Veterináři odstřelené kusy vyšetřují také na přítomnost parazita svalovce. Zatímco loni v srpnu evidovali 96.383 vyšetřených kusů, letos to bylo 111.908 prasat. "V červenci i v srpnu, kdy začal na základě mimořádných veterinárních opatření intenzivní odlov, je patrný meziroční růst vyšetření. Meziroční růst, v některých případech i výraznější, jsme však zaznamenali i v dalších měsících, jako je leden, únor, květen nebo červen," sdělil ČTK Majer.

Důvodů, proč počty divočáků v české přírodě rostou, může být mnoho. Jedním z nich může být druhová skladba polí, kdy velké lány obilí nebo kukuřice dávají prasatům úkryt a potravu. "Pěstování energeticky bohatých plodin a jejich následné spásání zvěří či dalšími volně žijícími živočichy podporuje do jisté míry jejich reprodukci a s tím spojený početní nárůst," uvedla Ježková. Současné zemědělské hospodaření naopak neprospívá drobné zvěři, jako jsou zajíci, bažanti nebo koroptve. Bažantů v posledním mysliveckém roce lovci zastřelili 471.457, zajíců 32.763. Jelenů bylo zastřeleno 21.137, daňků 19.740 a srnčí zvěře 97.633.

Na Zlínsku se letos poprvé v ČR objevil virus afrického moru prasat, který sice není pro člověka nebezpečný, ale vedle divočáků zabíjí i prasata domácí. V oblasti se vybíjejí divočáci, v příštích týdnech má myslivcům pomoci s odstřelem také policie. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce tamní populaci vybít do zimy, aby z oblasti nemigrovala za potravou.


Zdroj: ČTK, 9. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 06:13