Agris.cz - agrární portál

Společnost AGPI má vrátit dotaci 375.000 eur na výrobnu vajec

5. 10. 2017 | ČTK

Společnost AGPI má vrátit dotaci 375.000 eur (10,35 milionu Kč) na rekonstrukci výrobny vajec ve Vrcovicích u Písku, uvedl dnes server Českého rozhlasu (ČRo). Připomněl, že firma je veřejnosti známá především jako provozovatel vepřína, který v Letech u Písku stojí na památném místě romského holokaustu. Místopředseda představenstva AGPI Jan Čech dnes ČTK řekl, že firma v ničem nepochybila a dotaci získala oprávněně.

Mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková ČRo potvrdila, že společnosti AGPI se týká jediné vyšetřování, které v roce 2016 v České republice uzavřel Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

SZIF zahájil své správní řízení o vrácení dotace už v roce 2015, tedy ještě před loňským doporučením OLAF, aby byly už vyplacené peníze vymáhány zpět. Mluvčí OLAF Silvana Enculescu uvedla, že uzavřené vyšetřování se týkalo "výrobny vajec v jižních Čechách". Že bude chtít dotaci vrátit potvrdil také Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD), z jehož rozpočtu většina podpory pocházela, menší část dotace poskytlo přes SZIF ministerstvo zemědělství.

Evropské i české úřady jsou přesvědčeny, že AGPI, a.s. v roce 2011 jen formálně převedla dvaapadesátiprocentní podíl ve své dceřiné společnosti AGPI Vajax, s.r.o. na Jiřího Leskovce a Petra Lacinu.

Oběma bylo v té době méně než 40 let a AGPI Vajax od roku 1998 nevyvíjela žádnou činnost. Díky tomu splnila dvě z podmínek pro vyplacení dotace určené pro mladé a začínající zemědělce.

Obě firmy přitom nadále sídlí na stejné adrese v hlavním areálu AGPI ve Vrcovicích a mateřská AGPI uvádí na svých webových stránkách výrobnu vajec jako součást svého portfolia zemědělských podniků, uvedl rozhlas.

Podle místopředsedy představenstva AGPI Jana Čecha společnost v ničem nepochybila a dotaci získala oprávněně. Připomněl však, že Evropská unie v minulosti už jednou žádala vrácení peněz na tento projekt. "My jsme se ale odvolali a toto rozhodnutí bylo zrušeno. Domnívám se, že teď to bude podobná situace," řekl dnes ČTK Čech.

Dodal, že OLAF se opírá o stejné argumenty, které už v minulosti orgány EU projektu vytýkaly. "Proto si myslím, že to naše odvolání dopadne stejně a žádné peníze nebudeme muset vracet," řekl Čech. Připomněl, že celý projekt několikrát kontroloval SZIF, který žádné pochybení nezjistil.

jd rek spr


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 07:53