Agris.cz - agrární portál

Pomozte studánkám ve vašem okolí v rámci projektu 72 hodin

5. 10. 2017 | Botticelli

Studánek u nás za poslední století rapidně ubylo. Jsou prvním ukazatelem nelichotivého stavu podzemních vod a důležitou součástí vodních ekosystémů. Jsou ale také malebným a romantickým doplňkem přírody, který má na českém území dlouhou tradici. Přitom s jejich údržbou či obnovou může do jisté míry pomoci každý z nás. Třeba v rámci projektu 72 hodin, který letos proběhne 12. – 15. října. Využijte příležitost a přiložte ruku k dílu při zvelebení některé studánky ve vašem okolí.

Tipy na studánky, které potřebují pomoci, najdete na stránkách projektu www.72hodin.cz/2017/p/102, ale určitě se najde i řada jiných, které si zaslouží zvelebit. Domluvte se s kamarády a přihlaste v rámci akce 72 hodin svůj vlastní projekt vyčištění a uklizení studánky, kterou znáte. Nebo se můžete přihlásit jako dobrovolník a připojit se k již zaregistrovanému projektu. Ty najdete na webové stránce projektu 72 hodin.

Studánek je v České republice evidováno téměř pět tisíc, ale ještě ve druhé polovině minulého století se jejich počet odhadoval na více než dvojnásobek. Pozornost věnují studánkám nejen ochránci přírody, ale v posledních letech se do jejich postupné obnovy a údržby zapojuje nejen stále více lidí, ale i obcí a firem.

V letošním roce odstartoval projekt Živé studánky iniciovaný značkou pramenitých vod Toma, který si klade za cíl postupně obnovovat vybrané studánky ve všech krajích České republiky a od příštího roku i na Slovensku. Díky hlasování veřejnosti tak bude odborně zrenovováno prvních devět zanedbaných studánek. Obnova studánky může být celkem náročná záležitost a je lepší, když probíhá ve spolupráci s odborníky. Do rozsáhlejších úprav se není vhodné pouštět bez odborných znalostí typu pramene a hydrologických poměrů v okolí.

Při údržbě studánek může pomoci každý

Nicméně udržovat existující funkční studánku ve svém okolí může každý. I to by však mělo mít svá pravidla. Pokud se chcete i vy sami aktivně podílet na péči o některou ze studánek, je třeba k takovému počinu přistupovat s rozvahou, aby dobrá vůle a snaha nepřišla vniveč. Většině studánek pomůže několikrát za rok šetrné odstranění nánosů ve výtokové trubce, vyčištění odtoku a úprava přístupu, který je často podmáčený. A samozřejmě také uklizení případných odpadků v okolí studánek.

Jak můžete pomoci studánkám?

  • Bezpečný způsob je úklid odpadků v okolí či vyčištění nánosu u výtoku
  • Před čištěním samotné studánky se ujistěte, že tím nenarušíte životní prostředí některým živočichům či rostlinám
  • Vhodné je upravit přístup ke studánce, např. pomocí kamenů
  • Jakékoliv větší úpravy není možné provádět bez souhlasu majitele pozemku
  • Pro úpravy používejte pokud možno přírodní materiály 

Autor: Jakub Havel


Zdroj: Botticelli, 5. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:04