Agris.cz - agrární portál

Malé obchody na vesnicích jsou ztrátové. Bez dotací jim hrozí konec

2. 10. 2017 | Denik.cz

Karel Valenta z Drválovic na Blanensku musí za nákupy dojíždět. Před necelými dvěma lety tam Jednota zavřela obchod. „Naštvali mě. Tu budovu jsme s lidmi ze vsi stavěli vlastníma rukama. Teď chátrá,“ zlobí se.

Aby stejně nedopadli také lidé z boskovické místní části Vratíkov, rozhodlo před nedávnem vedení města, že bude měsíčně na provoz tamní ztrátové prodejny Jednoty doplácet osm tisíc korun. „Myslím, že všechny vesnice do tří set obyvatel jsou na tom podobně. Buď jsou tam obchody zavřené nebo dotované,“ nastínil předseda osadního výboru Vratíkova Michal Sychra.

Jeho slova potvrdil předseda představenstva Jednoty František Lžičař. „V minulosti jsme malé obchody dotovali z výnosů větších prodejen. To nejde dělat donekonečna,“ odůvodnil.

Obchody v malých vsích prodělávají podle Sychry proto, že tam místní chodí jen pro pár věcí. „Náš průzkum to potvrdil. Na velké nákupy vyráží do obchodních center v okolí,“ shrnul předseda.

Za jeden měsíc vykáže podle něj vratíkovská prodejna něco přes tisíc nákupů. Aby se obchod dostal do zisku, musí tento počet narůst o třetinu. Boskovice ho budou dotovat do konce příštího roku.

V Malé Lhotě na Blanensku takové štěstí neměli. Maloobchod tam Jednota zavřela na přelomu jara a léta. „Jednota nám navrhla řešení formou obecní dotace. Byli jsme pro. Po čase nám však oznámili, že obchod zavírají,“ popsal situaci tamní starosta Rostislav Vlach. Teď využívají pojízdnou prodejnu z Blanska.

Radnice Vanovic, pod které spadají zmíněné Drválovice, podporovat obchod odmítla. „Časem by mohl přijít další podnikatel, abychom pokryli jeho ztráty,“ odůvodnil tehdy vanovický starosta Josef Pavlík.

8 350 korun měsíčně zaplatí boskovická radnice na provoz ztrátové prodejny ve Vratíkově

V Kučerově na Vyškovsku je pouze jeden obchod. Má dlouhodobě problémy. Kupců chodí málo. Pro velké nákupy jezdí do supermarketů.

Podpora je podle starosty Vlastimila Bačovského dobrý nápad. „Přejeme si, aby obchod dál fungoval. Hlavně kvůli starším lidem, kteří nemohou dojíždět,“ řekl.

Vadí mu, že maloobchodníkům nepomáhá kraj nebo stát. „Chceme prodejnu podpořit, ale obávám se, že by postupně dotaci vyžadovaly i další služby. Třeba hospoda. Peníze by nevystačily,“ dodal.

 

Autoři: Adam Kubík, Adam Lukůvka


Zdroj: Denik.cz, 2. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 16:00