Agris.cz - agrární portál

Prezident České bonsajové asociace: Bonsaj není nikdy hotová

29. 9. 2017 | ČTK

Pěstování bonsají je podle prezidenta České bonsajové asociace Václava Nováka nikdy nekončící proces. Bonsaj není nikdy hotová, jde to ve vlnách, řekl dnes Novák ČTK na kroměřížské výstavě Floria. Pro pěstitele je podle něj zejména důležité se nebát.

"Začínám v nějakém bodě nula tvarovat, pak se to 15 let zlepšuje, strom nabyde hodnoty a hmoty, pak je třeba udělat hrubší zásah, takže zase klesne úroveň, jde to v takových vlnách směrem nahoru," uvedl Novák, podle kterého se první výsledky pěstování bonsají projeví většinou nejdříve po deseti letech. "Když budeme mít malý stromeček, jsou výsledky rychlejší," uvedl Novák, který se bonsajím věnuje téměř 40 let.

Zpočátku podle svých slov obdivoval japonské bonsaje. "Ale můj přítel z Indonésie zjistil, že když bude dodržovat přísně japonské předpisy, bude vytvářet jednu bonsaj jako druhou. V Číně mu řekli, že musí hledat inspiraci v přírodě, strom musí zůstat zdravý, musí vše přežít, a dělat to podle svého vidění. Což je i nyní moje cesta," uvedl prezident.

Základem podle něj je, aby bonsaj byla pěkná a něčím zajímavá. "Musí to být harmonické s miskou, být pěkné jako celek a hlavně přinášet radost pěstiteli," řekl Novák.

Zájem o pěstování bonsají podle něj roste. Česká bonsajová asociace byla založena před 20 lety. "Když jsme začínali, byli jsme lokální záležitost, dnes jsme uznáváni na evropské scéně," řekl Novák, podle kterého čeští pěstitelé již vyhráli několik evropských soutěží. Asociace má nyní 120 členů. "Základ je nebát se toho, je dobré zajít za někým, kdo to dělá, stát se členem asociace, kde poskytujeme poradenství, děláme workshopy," uvedl Novák.

jmk sd


Zdroj: ČTK, 29. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 11:20