Agris.cz - agrární portál

Minipivovar Pegas přes tlak konkurence svou koncepci měnit nechce

25. 9. 2017 | ČTK

Nejstarší brněnský minipivovar Pegas pociťuje tlak konkurence, přesto do budoucna nic zásadního měnit nechce. Dlouhodobě těží především z tradice a své restaurace v centru města, řekl dnes ČTK majitel minipivovaru Oto Rinchenbach. Jeho minipivovar v polovině září oslavil 25 let od svého vzniku a patří tak k nejstarším v ČR. V Brně samotném je už kolem deseti podobných provozů.

Projekt brněnské minipivovaru se začal rodit už v roce 1990 ve spojení majitele objektu zchátralého domu na Jakubské ulici a Miroslava Honka, který měl zkušenosti s restauracemi a kontakty na německé firmy, které dodaly pivovarské technologie. Projekt měl řadu problémů. Při rekonstrukci se například zřítila část domu. Pegas přišel na konzervativní trh s nefiltrovaným pivem, na které si museli konzumenti zvyknout.

"Nefiltrované pivo je zakalené, na což nebyli lidé zvyklí a někdo pivo vnímal jako zkažené. Svým způsobem jsme byli průkopníci," vzpomíná Rinchenbach. Také cena byla při vyšších nákladech na výrobu logicky vyšší. Lidé ale začali objevovat nové druhy piva a zachutnalo jim i pšeničné, které dodnes v Pegasu vaří. Dnes je na trhu běžné, ale v 90. letech šlo o raritu.

Výroba prvního brněnského minipivovaru se od doby jeho vzniku příliš nezměnila. I dnes vyrábí 2500 až 3000 hektolitrů piva, přitom horní hranice pro minipivovary je 10.000. Tam se ale Pegas patrně nikdy nedostane, protože je limitován svými prostory, tedy kapacitou varny, která je přímo v restauraci, a zejména sklepa. "Podkopat historický dům a rozšířit sklep prostě nejde," uvedl Rinchenbach.

Podle něj za čtvrt století konkurence na trhu vyrostla a boom minipivovarů dál trvá. "Uvidíme jak dlouho to bude trvat a jak na to zareagují velké pivovary. Ty malé proti nim byly vždy v nevýhodě," myslí si Rinchenbach.

Minipivovar Pegas patří k nejstarším minipivovarům na českém trhu vůbec. V roce 1992 začala výroba podle dat Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského na Moravě v Pegasu a Senticích a v Chýni v Čechách. O rok dříve vznikl podnik Meloun - Hostinec a pivovar U Lípy, který ale mezitím už zkrachoval. Podle webu www.pivovary.info byl v roce 1992 ještě minipivovar v Králově Poli, tel ale rok po zahájení výroby zanikl.


Zdroj: ČTK, 25. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 11:21