Agris.cz - agrární portál

Myslivci na Zlínsku chladicí boxy nedostanou, není o ně zájem

11. 9. 2017 | ČTK

Zlínský kraj nebude mezi myslivce distribuovat chladicí boxy, jak před nedávnem avizoval hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Zařízení měla sloužit k uchovávání divočáků zastřelených v části Zlínska, kde se dosud neobjevil africký mor prasat. Přestože myslivci mohou maso těchto zvířat za splnění veterinárních nařízení od srpna využít ke spotřebě, nemají o to, a tedy ani o boxy zájem. Stanovené podmínky jsou příliš přísné, řekl dnes ČTK předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeněk Hluštík.

Aby si myslivci mohli maso z divočáků ponechat, musejí zajistit jeho speciální dlouhotrvající tepelné ošetření a v případě kýty a pečeně také přirozenou fermentaci a zrání. Prakticky všechna divoká prasata zastřelená na Zlínsku v takzvané zelené zóně, tedy v oblasti mimo ohnisko nákazy, proto nadále končí v kafileriích. Za každý takto odevzdaný dospělý kus dostanou myslivci od asanačních zařízení 3200 korun, za lončáka 2000 korun a za sele 1000 korun. Další 3000 korun jim náleží jako zástřelné.

"Chladicí boxy by nebyly využívány. Navíc skončil stav nebezpečí, takže by jejich nákup musela nařídit Státní veterinární správa," uvedl Čunek. Podle Petra Majera z tiskového oddělení Státní veterinární správy (SVS) však nákup a distribuci chladicích boxů nechystají ani veterináři.

Myslivci v ohnisku nákazy, takzvané červené zóně, už mají k dispozici osm odchytových klecí. V příštích týdnech do nich začnou odchytávat divoká prasata, a snižovat tak populaci černé zvěře. Prozatím kolem klecí vnadí, tak, aby si divočáci na přítomnost zařízení zvykli. Větší odchyt divočáků by mohl být tak do čtrnácti dní, uvedl Čunek. Za každé odchycené prase dostanou myslivci 4000 korun a k tomu už zmíněné náhrady od kafilerií.

V červené zóně nadále platí zákaz odstřelu divočáků. Čunek ale uvedl, že by je tam v příštích týdnech mohli začít střílet zkušení lovci. K tomu je ale nezbytný souhlas SVS. "Toto opatření bude jedním z témat budoucí diskuse odborníků v rámci Národního centra pro tlumení nákaz," řekl ČTK Majer.

Do lesů, polí a na polní cesty v ohnisku nákazy, které lemují pachové a elektrické ohradníky, je nadále lidem vstup zakázán. Zemědělci nesmějí na 115,5 hektarech půdy do konce roku sklízet úrodu. Dostatek potravy má divočáky udržet v zamořené oblasti, a zabránit tak šíření choroby. Podle Čunka by však i tato úroda měla být na podzim sklizena, tak, aby na osázená pole nemigrovala divoká prasata z oblasti mimo ohnisko nákazy. Majer uvedl, že veterináři žádnou změnu nařízení o zákazu sklízení zmíněných ploch nepřipravují.

V oblasti intenzivního odlovu ve Zlínském kraji a okolních regionech odlovili myslivci od poloviny července 2992 divočáků. U žádného kusu mimo ohnisko nákazy chorobu veterináři nezjistili, v červené zóně nemoc potvrdili u 97 divočáků ze 125 uhynulých. Nejvíc divočáků, 641, bylo podle Majera odstřeleno v okrese Kroměříž. Následuje okres Uherské Hradiště s 637 úlovky. Počet odlovených divočáků v zelené zóně zatím dosáhl 404 kusů.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.


Zdroj: ČTK, 11. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:00