Agris.cz - agrární portál

DPA: Vejce kontaminovaná fipronilem se již objevila ve 40 zemích

5. 9. 2017 | ČTK

Vejce kontaminovaná insekticidem fipronil byla odhalena ve 40 zemích světa, včetně 24 z celkem 28 členských zemí Evropské unie. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na informované zdroje. Z evropských supermarketů již byly staženy miliony vajec. Regulační úřady některých zemí však vyjádřily obavu, že mnoho kontaminovaných vajec vstoupilo do potravinového řetězce, především prostřednictvím zpracovaných produktů, jako sušenek, koláčů a salátů.

Mluvčí Evropské komise DPA potvrdil, že jedinými členskými zeměmi EU, které zatím skandál neovlivnil, jsou Litva, Portugalsko, Kypr a Chorvatsko. V České republice se sice kontaminovaná vejce neobjevila, společnost Mondelez však v pondělí oznámila, že stáhla šest šarží svých Zlatých žloutkových věnečků z českého a slovenského trhu, protože by v nich mohl být fipronil. Na výsledky testů se čeká.

Ze států mimo EU byla kontaminovaná vejce odhalena mimo jiné v USA, Rusku, Jihoafrické republice a Turecku.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.


Zdroj: ČTK, 5. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 00:26