Agris.cz - agrární portál

Myslivecká komora navrhuje zástřelné za divočáky po celé ČR

30. 8. 2017 | ČTK

Myslivecká komise Agrární komory ČR navrhuje, aby se zástřelné za divočáky nově vyplácelo po celé zemi. Podle komise by se tak snížilo riziko šíření afrického moru prasat. ČTK to dnes na českobudějovickém agrosalonu Země živitelka řekl předseda komise Jiří Neudörfl. Výstavu navštívilo podle pořadatelů nejvíc lidí za posledních deset let, čísla ale neuvedli. Každoročně na agrosalon míří 100.000 lidí.

"Je s podivem, že se zatím prasata drží v oblasti 20 kilometrů čtverečních a že se to z ohniska nikam neposunulo. Jako komise jsme odsouhlasili, že by bylo dobré, kdyby bylo vyhlášeno zástřelné na divoká prasata pro celou republiku, aby se stavy prasat eliminovaly v celé republice, snížil se stav černé zvěře, a tím by se potlačilo možné rozšiřování nákazy," řekl Neudörfl.

Návrh komise schválila jako doporučení pro ministerstvo zemědělství. Podle předsedy komise jsou v ČR místa, kde je černá zvěř přemnožená a způsobuje zemědělcům na plodinách značné škody, které meziročně rostou.

"Já hospodařím v okrese Příbram, kde se ročně střílí 3500 prasat. To je několikanásobné přemnožení. K zástřelnému nás vedlo především to, abychom motivovali myslivce k tomu, aby černou zvěř lovili a stavy černé zvěře v České republice snížili. Začínáme mít trošku obavu, že u vykupujících závodů dojde postupně k propadu ceny vepřového masa," řekl Neudörfl.

Africký mor prasat se v ČR objevil koncem června na Zlínsku. Podle údajů Státní veterinární správy z 28. srpna se ve Zlínském kraji zatím našlo 177 uhynulých divočáků, nákaza se potvrdila u 95 z nich, v 78 případech byl výsledek testu negativní, na vyšetření čekají čtyři vzorky. V místě intenzivního odlovu bylo 2420 divočáků negativních, dva nešlo vyšetřit. V zamořené oblasti bylo zatím všech 246 odlovených zvířat negativních.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nevidí důvod k prodloužení stavu nebezpečí na Zlínsku, jejž tam kvůli africkému moru prasat vyhlásil hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) na konci července; 30 dní trvající stav nebezpečí skončí dnes o půlnoci.

"Jako myslivec si myslím, že to určitě není rozhodnutí, které by pomohlo uvedenou situaci na Zlínsku řešit. Stav nebezpečí by měl pokračovat dál, protože se domnívám, že když se africký mor prasat rozšíří v České republice, důsledky pro chovatele prasat budou fatální. Ovlivnilo by to i dostatek vepřového masa, protože jsme v prasatech dnes soběstační zhruba ze 45 procent," řekl Neudörfl.

Václav Koblenc dr


Zdroj: ČTK, 30. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 01:58