Agris.cz - agrární portál

Veterináři dokončují kontrolu pachových ohradníků na Zlínsku

27. 7. 2017 | ČTK

Veterináři dnes dokončí kontrolu rozmístění pachových ohradníků kolem území zamořeného africkým morem prasat (AMP) na Zlínsku. Podle nařízení Státní veterinární správy (SVS) měli myslivci na jejich instalaci čas do minulé soboty, jinak jim hrozí pokuta. Vyhodnocení kontrol by mělo být známé ve čtvrtek, řekl dnes ČTK Petr Majer ze SVS.

Ohradníky, které mají zabránit dalšímu šíření nemoci, lemují silnici z Lukova do Fryštáku a dále přes Zlín, Lípu, Slušovice až do Hrobic v celkové délce zhruba 40 kilometrů. Myslivci jich měli k dispozici zhruba 12.000. Pokud kontroly prokážou, že myslivci sobotní termín nestihli, hrozí jim pokuta do 50.000 korun pro fyzické osoby a do dvou milionů pro podnikající osoby nebo právnické osoby. Musejí navíc doplňovat účinnou látku v ohradníku podle pokynů výrobce.

Veterináři evidují k dnešnímu dni na Zlínsku 66 potvrzených případů nákazy AMP u divokých prasat. Od úterý přibyli tři nově nakažení divočáci. "Jednalo se o dospělé kusy nalezené v katastrálním území Zlín-Klečůvka, kde již v uplynulých týdnech byla nákaza u uhynulých divočáků potvrzena," řekl Majer.

Celkem bylo podle něj od vypuknutí nákazy ve Zlínském kraji nalezeno 99 uhynulých divokých prasat. U 33 z nich skončila vyšetření na AMP negativním výsledkem.

Na území intenzivního lovu na Moravě odlovili myslivci od 17. července 609 divokých prasat. Všechna byla vyšetřena na AMP. "Žádný vzorek nebyl dosud pozitivní, s negativním výsledkem skončilo vyšetření 607 vzorků, ve dvou případech nebylo možné vyšetření provést," uvedl Majer. V posledních letech se v oblasti odlovilo v průměru 13.552 divočáků ročně.

Dnes i ve čtvrtek pokračují školení lovců černé zvěře ze zamořené oblasti. Zatím bylo proškoleno více než 350 lovců z Valašskokloboucka a Luhačovicka. Školení musejí absolvat také myslivci z Otrokovicka, Vizovicka a Zlínska. Poté jim bude podle ředitele Krajské veterinární správy (KVS) ve Zlíně Františka Mahdalíka umožněn odlov divočáků v okrese Zlín. "Lov nadále nebude možný pouze v ohnisku nemoci," řekl ČTK Mahdalík.

V jiných částech Zlínska se ulovení divočáci budou muset zlikvidovat, uživatelé honiteb za to dostanou odškodné 1000 korun za sele, 2000 korun za mladého divočáka (lončáka) a 3200 korun za dospělý kus. Budou mít také nárok na tisícikorunové zástřelné. Stát se tak snaží šíření afrického moru prasat omezit.

Ulovená prasata se budou dávat do kafilérních boxů na území honitby, přemisťovat se tam budou muset v obalech, které zamezí kontaminaci vnějšího prostředí. Začít s odlovem divočáků bude možné až ve chvíli, kdy bude mít uživatel honitby box nainstalovaný a poté, co obdrží souhlas KVS.

"O souhlas s instalací boxu nás prozatím požádali myslivci z Valašských Klobouk, Sehradic a Slavičína. Další žádosti budou postupně přicházet," uvedl Mahdalík.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína u areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati.

Africký mor prasat přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný. Stát kvůli africkému moru prasat nařídil intenzivní lov divočáků na celém území Česka a povolil dosud zakázané techniky lovu. Minulý týden pak veterináři povolili odstřel prasat i v části zamořeného Zlínska, myslivci ale nejdříve musejí absolvovat zmíněná školení.

Viktor Chrást 


Zdroj: ČTK, 27. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 14:10