Agris.cz - agrární portál

Africký mor prasat se neprokázal ani v dalších chovech na Zlínsku

7. 7. 2017 | ČTK

Testy na africký mor jsou u prasat v dalších chovech na Zlínsku negativní. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Zvířata, která chová společnost Lukrom na dvou místech i na farmě společnosti Zemědělci Vlachovice, jsou zdravá.

"Státní veterinární ústav Olomouc dnes informoval o výsledcích odebraných vzorků ve třech chovech prasat domácích nacházejících se v zamořené oblasti, tedy v okrese Zlín. Tyto vzorky, kterých bylo odebráno v každém hospodářství 30, jsou negativní na přítomnost viru afrického moru prasat," uvedl Vorlíček.

Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se původně týkala jen desetikilometrového okruhu kolem místa, kde byli nalezeni před dvěma týdny první dva uhynulí divočáci, u nichž se nákaza potvrdila. V pondělí se oblast rozšířila na celý okres Zlín. Platí v ní zákaz lovu a krmení divokých prasat, veterináři také kontrolovali prasata chovaná v evidovaných chovech v této zóně.

Po prvním potvrzení výskytu afrického moru prasat testovali veterináři prasata chovaná společností Zemet u Zlína, výsledky byly negativní, zvířata jsou tam zdravá. V pondělí po rozšíření zamřené oblasti testovali i prasata chovaná společností Lukrom, která má zvířata na farmách u Spytihněvi a v Halenkovicích, a také ve firmě Zemědělci Vlachovice.

V původní vymezené oblasti museli lidé nahlásit doma chovaná prasata, v rozšířené zóně se však soupis domácích prasat dělat nebude.

Na Zlínsku se do dneška našlo již 18 uhynulých divočáků. Africký mor prasat byl potvrzen u deseti zvířat, u čtyř divokých prasat se na výsledky ještě čeká. U čtyř divokých prasat byly výsledky negativní.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína u nemocnice. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný. Chovatelé musí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony korun.

Jana Kuncová


Zdroj: ČTK, 7. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 05:07