Agris.cz - agrární portál

Žně by se ve středních Čechách měly naplno rozjet do dvou týdnů

29. 6. 2017 | ČTK

Žně by se ve středních Čechách měly naplno rozjet do dvou týdnů, kvůli dlouhodobému suchu může být sklizeň i o třetinu nižší. V příštích týdnech ale ukáže počasí, řekl dnes ČTK předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík, který hospodaří na rodinném statku na Berounsku.

Horké a suché počasí vede k zasychání zemědělských porostů. "Vypadá to, že pokud bude dál suché počasí, tak obilí nedozraje, spíše zaschne," uvedl Stehlík. Podle něj to může vést ke snížení výnosů, o kolik to nakonec bude, zatím nelze říct. Zřejmě ale výnosy oproti loňsku klesnou. Největší sucho je ve středních Čechách podle Stehlíka na Rakovnicku a Berounsku.

Ačkoli už v posledních dnech pršelo a déšť se očekává i v následujících dnech, je podle Stehlíka otázka, zda to obilí prospěje, nebo ho naopak deště a bouřky poškodí. Žně v regionu v posledních letech začínaly kolem 10. července, pokud nebudou vytrvalé deště, začnou zemědělci sklízet v nejbližších dnech například ozimý ječmen.

Minulý rok bylo v kraji oseto obilovinami asi 269.000 hektarů půdy a řepkou zhruba 84.000 hektarů ploch. Zemědělci sklidili 1,745 milionu tun obilovin, což bylo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) oproti roku 2015 mírně více. Údaje o letos osetých plochách zatím úřad nezveřejnil.


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:42