Agris.cz - agrární portál

Opoziční TOP 09 chce zvýšit náhrady za utracenou drůbež

1. 2. 2017 | ČTK

Ministerstvo zemědělství by podle poslanců opoziční TOP 09 mělo zvednout náhrady za drůbež utracenou v malých chovech kvůli ptačí chřipce. Společně se starostou města Moravský Krumlov Tomášem Třetinou dnes na tiskové konferenci také kritizovali postup úřadů při informování o nákaze. "Dozvěděli jsme se to z médií, to by se nemělo stát," uvedl starosta.

V Moravském Krumlově a okolních obcích bylo podle Třetiny třeba utratit 2495 slepic, 290 holubů, další desítky kachen a také šest pávů. "Jediná spravedlivá cena je, aby stát zaplatil drobnochovatelům reálné cenu. Vyzývám proto ministra (Mariana) Jurečku (KDU-ČSL), aby změnil ceníky ve prospěch spravedlivých a reálných cen," uvedl poslanec TOP 09 Herbert Pavera. Podle ceníku dostanou drobnochovatelé za nosnici 100 korun, za přiměřenou cenu považují kritici ceníku o 70 korun vyšší částku. Starosta připomenul také hodnotu některých utracených holubů, která převyšuje 100.000 korun.

Utracením poštovních holubů v Krumlově přitom podle Třetiny veterinární správa pochybila, protože hejno vzácných holubů žilo zcela odděleně od venkovního prostředí.

Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku asi po deseti letech. Čtyři ohniska jsou v jižních Čechách, čtyři na jižní Moravě a po jednom ve Středočeském, Olomouckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji. Nově se ptačí chřipka rozšířila do Ústeckého kraje. Třinácté české ohnisko veterináři potvrdili v Bílencích na Chomutovsku, jde o chov s 400 kusy drůbeže různých druhů. Během dneška bude vybita, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Jde o první ohnisko na Ústecku.

Naprostá většina ohnisek byla nalezena v malochovech. Výjimkou byl velkochov v Řitovízi u Blatné na Strakonicku, kam se virus zřejmě dostal z podestýlkové slámy, kterou asi kontaminovaly divoké kachny. Firma přišla vybitím 6500 kachen přibližně o 20 tun masa. Celkem se v ČR vybilo již zhruba 20.000 ptáků. Jurečka před dvěma týdny informoval vládu, že na výplatu náhrad má k dispozici 31 milionů korun, když bude třeba víc, sáhne stát do rezerv. Chovatelé se ale o náhradu musejí přihlásit nejpozději do šesti týdnů od zásahu v chovu.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.


Zdroj: ČTK, 1. 2. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:47