Agris.cz - agrární portál

Ptačí chřipka se objevila v chovech už v pěti krajích

26. 1. 2017 | ČTK

Přehled výskytu ptačí chřipky u chovaného ptactva v jednotlivých krajích ČR (řazeno podle prvního výskytu v kraji):

Jihomoravský kraj (čtyři ohniska):

- Veterináři potvrdili první výskyt vysoce patogenní ptačí chřipky 4. ledna, šlo o dva malé chovy v Ivančicích na Brněnsku a v Moravském Krumlově na Znojemsku. Následující den se potvrdil třetí případ u domácího chovatele drůbeže v Ivančicích. Čtvrtý jihomoravský případ se objevil 7. ledna u chovatele drůbeže v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku.

- Už začátkem ledna veterinární správa potvrdila výskyt ptačí chřipky i u labutí na řece Jihlavě, která protéká Ivančicemi.

Středočeský kraj (jedno ohnisko):

- Výskyt ptačí chřipky byl potvrzen 7. ledna v chovu drůbeže v Lázních Toušeň v okrese Praha-východ. Veterináři našli ptačí chřipku u husy.

- Veterináři také 21. ledna zjistili, že ptačí chřipku měla i uhynulá labuť v Kolíně.

Jihočeský kraj (čtyři ohniska):

- Ptačí chřipka se poprvé objevila 13. ledna v drobném chovu drůbeže v Chotčinách na Táborsku. O tři dny později potvrdily testy výskyt v Libějovicích na Strakonicku, 18. ledna se ptačí chřipka objevila i v nekomerčním malochovu v Sedlečku u Soběslavě na Táborsku. Ve středu 25. ledna potvrdili veterináři chřipku na farmě v Řitovízi u Blatné na Strakonicku (první ohnisko v českém komerčním chovu).

- Choroba se 18. ledna potvrdila i u volně žijící labutě a kachny na vodní nádrži Jordán v Táboře, tento týden u dvou labutí v Českých Budějovicích.

Olomoucký kraj (jedno ohnisko):

- Veterináři potvrdili 21. ledna ohnisko ptačí chřipky v Lověšicích na Přerovsku. Chovatel tam měl zhruba 150 až 200 slepic a 15 kusů vodní drůbeže.

- Už 13. ledna veterináři nemoc potvrdili u volně žijící labutě v Olomouci. Tento týden se nemoc potvrdila také u divoké husy v Javorníku.

Liberecký kraj (jedno ohnisko):

- Ve středu 25. ledna veterináři potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v Libereckém kraji. Jde o malochov drůbeže v Kadeřavci u Turnova na Semilsku zhruba s 50 zvířaty.

Ostatní:

- U volně žijících ptáků byla nemoc zjištěna i v Praze a Královéhradeckém kraji. V hlavním městě byly nalezeno několik uhynulých labutí u Pražské tržnice a na Střeleckém ostrově (nemoc u nich veterináři potvrdili 14. a 17. ledna) nebo pětice ptáků u Karlova mostu (21. ledna). Veterináři zjistili ptačí chřipku i 18. ledna u volně žijící kachny v Náchodě a o dva dny později u labutě v Hradci Králové. V tomto týdnu se potvrdil výskyt nemoci u ptáků v Moravskoslezském (labutě v Jilešovicích u Opavy) a Zlínském kraji (labuť ve Starém Městě na Uherskohradišťsku a kachna v Otrokovicích).

- V případě nálezů divoce žijících ptáků se nevyhlašuje ochranné pásmo ani pásmo dozoru, jako je tomu v případě potvrzení ptačí chřipky v chovech.

- U ptáků chovaných lidmi zasažených ptačí chřipkou existuje tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru (má poloměr deset kilometrů a jeho součástí je i ochranné pásmo). Obce v obou pásmech musejí provést soupis všech hospodářství s chovem drůbeže a zajistit kontejnery nebo nepropustné uzavíratelné nádoby pro uhynulá zvířata. Chovatelé nesmějí chovat ptáky ve volném výběhu. V území platí také zákaz přesunů drůbeže, vajec, podestýlky a krmiva, omezení vstupu lidí do drůbežáren, automobily směřující do areálů chovů musejí projíždět přes dezinfekční rohože.


Zdroj: ČTK, 26. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:12