Agris.cz - agrární portál

Ptačí chřipka je potvrzená v Lověšicích na Přerovsku

23. 1. 2017 | ČTK

Veterináři potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v Olomouckém kraji, které se objevilo v obci Lověšice na Přerovsku. Jde o celkově deváté ohnisko této nemoci v republice. Během dneška pracovníci veterinární správy utratili v Lověšicích 433 slepic a 14 kachen, více než 60 slepic mezitím už uhynulo, řekl ČTK ředitel krajských veterinářů Aleš Zatloukal.

Veterináři už odeslali na rozbor další vzorky z uhynulých ptáků, a to z Jesenicka a Prostějovska, a čekají na výsledky. "Je možné, že se to rozvine dál, nebo z toho nic nebude," uvedl Zatkoukal. V pondělí vyhlásí v oblasti ochranné a dozorové pásmo a sejdou se se starosty obcí, kterých se opatření dotknou, dodal Zatloukal.

"Chovatel v pátek oznámil postupné hynutí drůbeže během dvou dnů," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Vyšetření pak potvrdilo subtyp nemoci H5. Veterináři ihned začali chystat vybíjení chovu. "Je lepší to udělat hned a rychle," dodal Zatloukal.

V Olomouci již dříve zjistili veterináři ptačí chřipku u uhynulé volně žijící labutě. Pokud jde ale o volně žijící ptactvo, ohnisko ani dozorové zóny se nevyhlašují.

Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech. V Česku je v chovech zatím devět ohnisek, potvrzeny byly i úhyny u volně žijících ptáků, kromě Olomouce také v Praze, v Náchodě nebo v Hradci Králové. Čtyři ohniska jsou na jižní Moravě, jedno je ve Středočeském kraji a tři v jižních Čechách.

Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Tam ji veterináři od závěru loňského roku potvrdili v 19 případech. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.


Zdroj: ČTK, 23. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 23:23