Žně skončily, výnosy jsou vyšší, kvalita zrna ale horší

Žně skončily, sklízejí se poslední hektary obilovin na severu a západě Čech. Výnosy jsou vyšší než v předchozích třech letech, kvalita zrna je ale proti loňsku horší. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

"V současné době zbývá sklidit především pšenice, a to 181 hektarů v Libereckém kraji, 185 hektarů ovsa v Karlovarském kraji a 104 hektarů ovsa v Ústeckém kraji. V ostatních krajích již byla sklizeň obilovin a řepky skončena," uvedlo ministerstvo. Řepka byla praktiky sklizena ve všech krajích už minulý týden.

Obilovin bylo podle údajů k pondělku sklizeno celkem 7,95 milionu tun a řepky 1,4 milionu tun. Loni ke konci srpna, kdy byly žně také prakticky u konce, bylo pod střechou 7,9 milionu tun obilovin a 1,29 milionu tun řepky. Letošní průměrný výnos řepky 3,57 tuny z hektaru je mírně vyšší než loňských 3,53 tuny z hektaru.

Výnos obilovin v průměru 6,30 tuny na hektar je vyšší než v předchozích třech letech. Loni zemědělci v průměru z hektaru sklidili 6,07 tuny obilovin, v letech 2014 a 2013 to bylo 6,17 tuny respektive 5,45 tuny z hektaru. Vyšší průměrný výnos než loni mají farmáři u ozimého ječmene, kterého sklidili 635.000 tun, i ozimé pšenice, u níž k dokončení sklizně chybí desetina procenta. Z polí jí bylo svezeno 5,42 milionu tun.

Podle rozborů je letos kvalita obilovin horší než vloni. "Obecně jsou ve srovnání s loňským rokem nižší hodnoty objemové hmotnosti. Ve vzorcích se nacházejí poměrně často fuzariózní zrna," uvedlo ministerstvo zemědělství. Houby rodu Fusarium, pokud napadnou klasy, způsobují výnosové ztráty a snižují klíčivost osiva a pekařskou kvalitu zrna.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články ke kauze Žně:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info