Agris.cz - agrární portál

MZe:Myslivecká novela by měla jít na vládu do konce roku

12. 10. 2015 | ČTK

Ministerstvo zemědělství chce do konce roku předložit vládě novelu mysliveckého zákona. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby se zemědělci více zapojili do plánů lovu. O zákoně budou ve čtvrtek debatovat s ministerstvem poslanci z podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství.

"Počítáme, že zhruba do měsíce by mělo být hotové paragrafové znění a do konce roku by měl být vypořádán v rámci meziresortního připomínkového řízení a odeslán na vládu," řekl ČTK ministr Jurečka.

Uživatelé lesní a zemědělské půdy by měli s myslivci podle zákona více spolupracovat. Například pokud divoká prasata udělají na některém poli škodu, měli by následně vědět, zda se v dané lokalitě zvýší plánovaný počet odlovených zvířat. Ministr by si také přál, aby se jasněji vědělo, zda byla zvířata skutečně odlovená. "Máme silné indicie, že to, co se uvádí v plánech lovu, není skutečně odlovené," dodal.

V loňském mysliveckém roce, který skončil v březnu 2015, se podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) počet odstřelených divokých prasat zvýšil meziročně o více než 16.000 na téměř 169.000 kusů. Podle plánu lovu, který zveřejnil Ústav pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse nad Labem, jich mělo být odloveno necelých 43.000.

Počet divočáků se v Česku dlouhodobě zvyšuje, což mimo jiné souvisí s narůstající plochou porostů řepky a kukuřice, kde se prasata schovávají. Podle šéfa zemědělských statistik ČSÚ Jiřího Hrbka za vyšší stavy divokých prasat může nepřímo i výstavba bioplynových stanic, které kukuřici zpracovávají. Plodina zůstává při tomto využití na polích déle než při klasické sklizni a prasata ji mohou déle využívat jako úkryt. Černá zvěř se tak stává pro zemědělce čím dále větším problémem.

Ministerstvo zemědělství v souvislosti s přemnoženými prasaty připravilo změnu vyhlášky, podle které by se divočáci mohli lovit celý rok. Dosud je jejich lov povolen od srpna do konce ledna.

Podle ministerstva divočáci změnili způsob života, například doba páření, která je normálně od listopadu do ledna, se nyní rozšířila na celý rok. Přemnožená divoká prasata tak působí každoročně miliardové škody na zemědělských plodinách.


Zdroj: ČTK, 12. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 05:50