Agris.cz - agrární portál

Moskva podezírá Minsk z tajné sabotáže potravinových sankcí

25. 9. 2015 | ČTK

V Bělorusku byla letos mimořádná úroda tropické papáji, aspoň podle ruských celníků. Po vyhlášení embarga na dovoz západoevropských a amerických potravin se objem vývozu tohoto teplomilného ovoce z Běloruska výrazně zvýšil. Moskva má podezření, že sousední postsovětská republika ruské sankce tajně sabotuje.

Rusko fakticky postavilo západní potraviny mimo zákon, když vyhlásilo bojkot jejich dovozu v reakci na západní sankce kvůli ruské anexi Krymu a podpoře donbaských povstalců. Krok má v Rusku mnoho kritiků, jejichž výhrady ještě zesílilo rozhodnutí ruských úřadů ilegálně dovezené potraviny bez slitování ničit.

Ruské celní orgány v minulých dnech adresovaly Minsku naléhavou žádost o vysvětlení, protože prý dovoz papáji není jediným podezřelým případem. Bělorusko se podle zprávy moskevského rozhlasu stalo bezmála hlavním exportérem jižního ovoce do ruských obchodů.

V odpovědi na ruské výtky běloruská strana přiznala, že papája v zemi skutečně neroste. Zboží, které do Běloruska dorazí z ciziny a projde místní celní kontrolou, je ale automaticky považováno za běloruské. Do Ruska pak míří volně, protože obě země spojuje dohoda o zóně volného obchodu.

Minské úřady ruské partnery ujistily, že do Ruska neposílají žádné tropické ovoce, které pochází ze země vystavené ruským sankcím.


Zdroj: ČTK, 25. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 08:48