Chcete stejné potraviny jako Němci? Kontrolujte, co jíte, vzkazuje ministr Jurečka

V létě rozvířilo debaty zjištění, že potraviny prodávané ve východní Evropě mají jiné složení než výrobky prodávané na zbytku kontinentu v totožném obalu. Co na to ministr zemědělství Marian Jurečka? Pomáhá si i příměrem k nákupu auta.

Europoslankyně Olga Sehnalová nakoupila ve třech drážďanských a třech pražských supermarketech běžné potravinya obsah košíků nechala prozkoumat odborníky. Výsledky testu vzbudily rozruch v Česku i dalších východoevropských zemích. I když poslankyně zásadně nakupovala výrobky stejných značek a ve stejných obalech, chemici našli celou škálu rozdílů.

"Legislativu neporušují. Klíčový je zákazník a to, co chce," říká k tomu v rozhovoru pro časopis Respekt ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zároveň ale dodává, že má problém s tím, když ve stejném obalu jsou zabaleny potraviny s rozdílným složením. "Pokoušel jsem se tohle téma otevřít na půdě Rady ministrů, ale bylo mi řečeno, že pokusy tu už byly a je to zbytečné. Že výrobci jednají v souladu s legislativou: zákazník má mít informaci o složení a tu má," říká Jurečka.

Není to pokrytectví? "Do určité míry. Nicméně chápu i pohled, že je těžké, aby výrobce při uvádění takového výrobku musel měnit i ten logotyp, řekněme," reaguje ministr.

Pomáhá si i příměrem k nákupu auta. "Když jdeme nakupovat auto, kolik času strávíme porovnáváním technických parametrů? A kolik času tím, že si zjišťujeme složení potravin, za které utrácíme velkou část rodinného rozpočtu? Obchody a řetězce nám prodají jen to, co si koupíme," říká.

Celý rozhovor najdete v novém Respektu 39/2015, který vychází v pondělí. Ministr Jurečka v něm dále mluví o ochraně půdy, podnikání Andreje Babiše a ochraně zemědělců.

autor: Ekonomika

Tisk

Další články ke kauze Kvalita potravin:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info